A boltban szárított és friss élesztő is kapható. A tasakos élesztőport azonnal elvegyítheted a liszttel, illetve a többi hozzávalóval.
Friss élesztőt a hűtőpultban keress. Egy csomag hazai termék általában 50 g súlyú, a külföldön gyártott többnyire 42 g-os. Felhasználás előtt ellenőrizd a lejárati idejét!
Az élesztő melegben fejti ki teljesen a tésztalazító hatását, ezért a tészta folyékony hozzávalói (olvasztott zsiradék, tej, víz) legyenek kézmelegek, vagyis kb. 37 fokosak. Ennél magasabb hőmérsékleten az élesztőgombák károsodnak.
Az elmorzsolt élesztőt keverd el a recept előírása szerint langyos tejjel és kevés cukorral (vagy mézzel), majd szobahőmérsékleten futtasd fel.
Az így kapott kovászt öntsd a liszthalom közepébe vájt mélyedésbe. Főleg a sót és a zsiradékot a halom szélére adagold, mert ezek közvetlen érintkezés esetén fékezhetik az élesztő hatását. Ezért a kovászt előbb a liszttel keverd össze, és csak utána a többi hozzávalóval.
KELT TÉSZTA RECEPTEK>>>
A teljes kiőrlésű kivételével a többi lisztfajtát át kell szitálni, hogy lazább és levegősebb legyen a tészta. A kifejezetten élesztős süteményekhez ajánlott sikérdús lisztből lágyabbra készítsd a masszát, a sikérben kevésbé gazdag normál lisztet kevesebb folyadékkal gyúrd keményebbre.
Az élesztős tésztát kétszer kell dagasztani, illetve keleszteni. Az első dagasztáskor a nagy tálba tett hozzávalókat konyhai robotgép gyúrópálcájával is simára keverheted. Először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton működtesd a gépet kb. 5-5 percig. Alaposan dolgozd ki a tésztát, máskülönben sütéskor kemény lesz. Az első kelesztés után borítsd a deszkára, és kézzel nyomkodd át, illetve gyúrd formára.
A dagasztás utáni első kelesztéshez a tésztát takard le konyharuhával, folpakkal vagy ha kelesztőtálban gyúrtad össze, akkor tedd fel a tálra a tetejét. Ezután tedd meleg, nem huzatos helyre.
Sarkalatos kérdés a kelesztés hőfoka és ideje. Túl hidegben vagy túl melegben a tészta nem nő meg, keletlen marad. A túlkelesztett tészta összeesik, nyújtáskor szakadozik és savanyú, míg a túl rövid ideig kelesztett nehéz és nehezen emészthető lesz.
Az élesztős süteménytészták dagasztását és első kelesztését elvégezheted kenyérsütőgépben is. (Olvasd el a figyelmesen a készülék használati utasítását!)
Vagy tedd a letakart tésztát egy megfelelő edényben a mikróba, és keleszd 80-90 watton kb. 8 percig. (Érdemes egy kisebb adaggal kikísérletezni az optimális fokozatot és időt.)
A megkelt tészta átgyúrása után egy második kelesztésre is szükség van. A megformázott tésztát takard le, és a formában vagy a tepsiben pihentesd meleg helyen, amíg láthatóan megnő.
Az este bedagasztott és megformázott péksüteményt folpakkal letakarva a hűtőben éjszakáztathatod. Másnap hideg sütőben kezdd el sütni, és kb. 30 perc alatt friss zsemlét tehetsz a reggelizőasztalra.
Az újrakelesztett tésztát magas hőfokon előmelegített sütőben kezdd el sütni, majd kb. 10 perc múlva csökkentsd a hőmérsékletet, máskülönben a tészta külső kérge hamar megbarnul, a belseje viszont sületlen marad.
Fánk esetében a kiszaggatott darabokat óvatosan helyezd felhevített olajba. Közepes tűzön, fedő alatt folytasd a sütést, majd a fedőt levéve süsd meg a fánkok másik oldalát is.
A jól megsült kelt tészta sütés után jóval könnyebb, mint nyersen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.