Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!
Mindegy, hogy sütésről, vagy főzésről van szó, gyakran előfordul, hogy egy-egy kisebb hiba miatt, nem úgy sikerül az ételünk, ahogyan elterveztük. Jöjjön 8 tanács, ami a segítségünkre lesz!

Ha sütit csinálsz!

1. Ha túl hidegek a hozzávalók!

A vajat és a tojást kb. 45 perccel a sütés kezdete előtt vedd elő a hűtőből. A szoba-hőmérsékletűre felmelegedett hozzávalókat könnyebb krémesre keverni vagy felverni, illetve homogén masszává összedolgozni.

2. TÚL RÖVID IDEIG KEVERED A TOJÁST A CUKORRAL

A konyhai robotgépet a legalacsonyabb fokozaton működtesd a cukor teljes feloldódásáig, majd a szoba-hőmérsékletű (!) vaj és liszt hozzáadása után fokozatosan növeld a keverési sebességet. Minél több levegőt dolgozol a masszába, annál lazább lesz a tészta. Fakanállal vagy kézi habverővel mindez fáradságos és hosszabb ideig tart.

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!
8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!

Ha rizottót főzől!

3. Nem jó a rizs

Ne kísérletezz tejberizshez vagy paellához való hosszú szemű rizsekkel! Rizottóhoz kizárólag gömbölyű szeműt vegyél! A rizottó hazájának tekintett Olaszországban a már nálunk is sok helyen kapható arborio mellett a carnaroli és a vialone a legnépszerűbb fajta. Ezek kiemelkedően sok keményítőt tartalmaznak, ami a főzőlével együtt gondoskodik a krémes állagról. Főzés előtt ne mosd meg a rizst, mert sok keményítő távozik belőle!

4. Nem jó a fokozat

A rizottót nem szabad forralni, de a takarék sem jó, mert a rizs nem fő meg rendesen, és 15 perc helyett kétszer annyi ideig őrizheted. Optimális esetben a főzőlé 70 fokos.

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!
8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!

Ha húst sütsz ebédre!

5. Nem locsolgatod a húst

Ez a lépés elég extra és nem feltétlenül elengedhetetlen, de ha tényleg szuperszaftos húst szeretnél készíteni áldozz rá plusz egy percet! A készülő hús mellé rakj két evőkanál vajat, némi rozmaringot vagy egyéb, választott fűszert , majd a serpenyőt enyhén megbillentve, egy kanál segítségével folyamatosan locsolgasd a készülő húst.

6. NEM AZ EREZETTEL SZEMBEN VÁGOD FEL

Az erezettel szemben felvágva kapod a legporhanyósabb, legtökéletesebb állagot, így garantáltan imádni fogod!

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!
8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!

Ha tésztát főzől!

7. TÚL RÖVID/TÚL HOSSZÚ IDEIG FŐZÖD

A főzés ideje a tészta vastagságától és típusától függ. A friss tészta nyilván kevesebb idő alatt megfő, mint a száraz tészta. Az előbbi 4-5 perc alatt elkészülhet, az utóbbinak viszont általában minimum 10 percre azért szüksége van. Ha a tészta csomagolásán nincs feltüntetve a főzési idő, akkor addig főzd, amíg fogkemény, vagyis "al dente" lesz a tészta - ha a kóstolás során már nem érzed a szárított tészta keménységét, akkor kész van!

8. NEM TALÁLOD EL A MEGFELELŐ SÓ-VÍZ ARÁNYT

Alapvető probléma, hogy általában kevés vízzel főzzük a tésztát. Pedig elég nagy edény, és sok víz kell ahhoz, hogy a tésztákat egyenletesen tudjuk megfőzni, különben könnyen összeragadhatnak. A só mennyisége pedig főként attól függ, hogy milyen szószt készítünk - a parmezános mártások esetében például spórolhatsz a sóval, hiszen a sajtnak önmagában is sós íze van.

8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!
8 általános hiba, amit elkövetünk sütésnél, főzésnél!


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.