Szoktál azon gondolkodni, hogy miként tudnád a konyhádat valóban egészségessé varázsolni? A megfelelő alapanyagok és modern főzési technikák mellett akad még néhány dolog, amire érdemes figyelni. Mutatjuk a három legfontosabbat!
Egy egészséges konyha kialakítása során számos szempontot érdemes figyelembe venni, amik segítenek fenntartani a helyes táplálkozási szokásokat és támogatják az egészséges életmódot.
Figyelj az élelmiszerek tárolására!
Dietetikusok szerint egy jól berendezett konyha, ahol minden kéznél van és minden alapanyagnak megvan a helye, segíthet abban, hogy egészségesebb és ízletesebb ételeket főzz. A lényeg igazából a tárolásban rejlik:
A szárazárukat vedd ki a zacskóból, és tedd jól záródó tárolóedénybe. Írd rá a lejárati dátumot, vagy a felbontás idejét, így mindig tudni fogod, hogy felhasználhatod-e például a babot vagy a prézlit, lisztet.
Bizonyos lisztfajták könnyebben megromlanak: a teljes kiőrlésű és a maglisztek az olajtartalmuknál fogva könnyebben avasodnak, mint a feldolgozott fajták, ezért ezeket a liszteket mindenképpen tartsd légmentesen záródó edényben. Csak száraz kanállal vedd ki belőle a szükséges mennyiséget, hiszen ha nedvesség éri, bepenészesedik.
A fűszerek két-három évig is megőrzik a minőségüket, de azért ne felejtsd: minél frissebbek, annál ízletesebbek!
A dióféléket tedd inkább a fagyasztóba, ott tovább megőrzik frissességüket.
A kamrában tedd látható helyre az egészséges alapanyagokat, és rejtsd el a feldolgozott félkész ételeket!
Mi kerüljön a tányérra?
A kiegyensúlyozott étrend összeállítása nem ördöngösség, elég néhány nagyon egyszerű szabályt betartani.
Minél színesebb a tányérod tartalma, annál több értékes vitamint és ásványi anyagot viszel be a szervezetedbe. Ehhez elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztanod. Általánosan egy étkezés alkalmával a tányér felét célszerű különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel telepakolni.
A tányérod negyedét képezzék szénhidrátok, lehetőleg teljes kiőrlésű kenyér és tészta; gabonák, mint például quiona, barna rizs, zab, bulgur, árpa, köles.
A tányér maradék 1/4-ét alkossák fehérjék. Fontos, hogy ne csak állati eredetű fehérjéket fogyassz (húsok, tojás, tejtermékek), hanem növényi eredetű fehérjéket (tofu, szejtán, diófélék) is.
A zsiradékoknak is fontos szerepük van, ezeket azonban többnyire már az ételkészítés során felhasználod. Törekedj arra, hogy mindig az alapanyagokhoz és a választott főzési eljáráshoz leginkább passzoló zsiradékot válassz!
Takaríts okosan!
Tudtad, hogy a mosogatószivacsban több baktérium van, mint mondjuk a mosdó kilincsén? A konyhai piszkot mindenképpen száműzni kell!
Jól szárítsd meg az edényeket, mielőtt elpakolod őket a szekrénybe – ellenkező esetben a baktériumok és a gombák szabad utat kapnak és szaporodni kezdenek.
A mosogatószivacsot akár naponta is beteheted a mikrohullámú sütőbe, és két percig pörgesd a legmagasabb fokozaton, hogy a kórokozók elpusztuljanak. A rendszeres csere is fontos, erről már írtunk bővebben.
A mosogató és a pult fertőtlenítése természetes, de a szárítót se felejtsd el hetente legalább egyszer megszabadítani az apró, szabad szemmel láthatatlan élőlényektől.
A konyharuhákat rendszeresen cseréld, és használj papírtörlőt!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.