Sokan tapasztalják, hogy a rövid idő alatt leadott kilókat hamar visszaszerzik, és hogy hiába próbálkoznak folyamatos diétával, önsanyargatással, egyszerűen nem mozdul lefelé a mérleg. Ilyenkor a háttérben az ételekről, étkezésről kialakult téves elképzelések állhatnak, úgynevezett blokkok, amelyek megnehezítik a a kitűzött cél elérését. A fogyás pszichológiai szemlélete segít leküzdeni a jojóeffektust és a hosszú távú sikertelenséget. Ismerd meg, melyek a leggyakoribb, a fogyást gátló lelki blokkok, és kerülj harmonikus kapcsolatba önmagaddal.
A legtöbb diéta a megvonáson alapul: korlátozza a kalóriabevitelt, egyes makrotápanyagok bevitelét (pl. szénhidrát) vagy bizonyos élelmiszercsoportokat (pl. cukor, liszt). Így vagy úgy, de gyakran épp a kedvenc ételeink kerülnek tiltólistára. És nem kell ahhoz lázadó kamasznak lenni, hogy a fordított pszichológia elve érvényesüljön. Az agyunk rögtön az ellenkezőjét akarja tenni, vagyis azt sugallja, hogy együnk meg mindent, ami tilos. Az állandó sóvárgásnak pedig előbb-utóbb úgyis megadjuk magunkat, csakhogy minél tovább vonunk meg magunktól egy kedvelt ételt, annál nagyobb az esélye, hogy amikor újra fogyasztjuk, mértéktelenül eszünk belőle.
A megoldás: merev szabályok helyett rugalmasabb étrend. Az életmódváltásnak nem kell az önsanyargatásról szólnia, és a kiegyensúlyozott étrendben egy-két kocka csokoládénak ugyanúgy megvan a maga helye, mint a zöldségfogyasztásnak.
Amikor az evés nem az elfogyasztott ételek tápértékéről és a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásáról szól, hanem az élvezeti értékéről, azt a szakértők hedonikus evésnek nevezik. A túl ízletes ételek, az úgynevezett „kényeztető ételek” általában magas zsír- és cukortartalommal rendelkeznek, és aktiválják az agy jutalmazási központját, ezzel egy állandó fogyasztási vágyat fenntartva. Ezekből az ételekből általában többet is eszünk, mint ami elegendő lenne, tehát fennáll a túlevés kockázata.
A megoldás: figyeljünk oda, mire van szüksége a szervezetünknek. Ha tudatosan étkezünk, és figyelünk a testünk jelzéseire, mindig tudni fogjuk, mire vágyik valójában, és ezt egy tápanyagdús étel formájában megadhatjuk neki.
Érzelmi evésről akkor beszélhetünk, ha az ételeket arra használjunk, hogy megbirkózzunk az érzéseinkkel, nem pedig az éhség csillapítására. Ha a negatív érzelmeinkkel nem tudunk, nem akarunk szembenézni, az evést használhatjuk elkerülésképpen. Az étel rövid időre oldja a bennünk lévő feszültséget, ám ezekben az esetekben gyakori a túlevés.
A megoldás: fejlesztenünk kell az érzelmi toleranciaküszöbünket. Ahelyett, hogy elkerüljük a negatív érzéseket, hagyjuk, hogy átjárjanak, éljük meg őket, majd engedjük el. Az evés iránt érzett vágyat úgy küzdhetjük le a leghatékonyabban, ha egy pillanatra végiggondoljuk, miért is nyúlunk valójában az ételért. Ha felismerjük, hogy nem az éhség vezérel, könnyebben mondunk nemet.
A stressz az életünk minden területén jelen van, és ha túlzottan ki vagyunk téve neki, az megnehezíti a fogyást. A stressz hatására megemelkedő kortizolszint fokozza a „kényeztető ételek” iránti vágyat, ezzel gátolja a pluszkilók leadását. Maga a fogyókúra is lehet egy stresszes folyamat, ha nem a megfelelő módot választjuk a súlyfelesleg leadására.
A megoldás: érdemes elsajátítani a hatékony stresszkezelési módszereket. A meditáció, a relaxációs gyakorlatok, a naplóírás, sőt, az elegendő alvás is hozzájárul a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb napokhoz, a mentális egészség fenntartásához.
A hosszú távú fogyásban az életmódváltás nyújtja a leghatásosabb segítséget.
Egy kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás és a mentális jóllétünk támogatása különböző technikákkal garantáltan eredményre vezet.
(Forrás)
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.