Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

9 dolog, amivel helyettesítheted citromlevet, ha elfogyott

Almaecet
A citromlé gyakran használt ízesítő – citrusos ízét szinte a világ összes konyhájában kedvelik. Ha főzés, sütés közben friss citromlére van szükséged, de éppen kifogytál ebből a savanyú gyümölcsből, számos helyettesítőt bevethetsz.

Citromkivonat, 100%-os citromlé

Elkerülheted a citromhiány miatti pánikot ha tartasz otthon citromkivonatot vagy citromlevet. A citromkivonat egy erősen koncentrált citromlé, amely a legtöbb szupermarket polcán megtalálható. Nagyon erős, mindössze néhány csepp (max. ½ teáskanál) helyettesít 1 evőkanál citromlevet, de a termék címkéjén megtalálod az adagolásra vonatkozó információkat. Ízben ugyanazt kapod, mintha frissen facsart citromlevet használnál.

Fehérborecet

A fehérbor erjesztésével készült fehérborecet enyhén savanykás, édeskés és picit csípős. Összetettebb ízvilágú, mint a citrom, ezért gyakran használják olyan receptekben, mint a lasagne, vagy különböző mártások. Tökéletesen helyettesíti a citrom frissességét, azonban savasabb, így kevesebbet kell belőle használni: 1 evőkanál citromlé helyett használj ½ evőkanál fehérborecetet. A végtermék ízében nem fogsz különbséget találni.

Száraz fehér bor

A száraz fehérbor savasságot és összetettséget ad az ételnek. Sütés vagy főzés során az alkoholtartalma eltűnik, kémiai összetétele pedig kiváló citromlé-alternatívává teszi. Majdnem olyan savanyú, mint a citrom, és fajtától függően némi édességet is adhat az ételhez. Ha száraz fehérborra cseréled a citromlevet, vedd figyelembe, hogy milyen ételt készítesz! 1 evőkanál citromlé helyett használj 1 evőkanál száraz fehérbort.

A fehérbor szuper citromlépótló, hiszen majdnem olyan savanyú, mint a citrom/ Fotó: Shutterstock
A fehérbor szuper citromlépótló, hiszen majdnem olyan savanyú, mint a citrom/ Fotó: Shutterstock

Zöldcitromlé

A zöldcitrom, savanyú citrom vagy lime ázsiai eredetű citrusféle. Leve a citromlé legideálisabb helyettesítője: ugyanazt az ízvilágot adja az ételnek, és megőrzi a recept által megkívánt savakat. Van azonban egy kisebb különbség, amivel számolni kell: a lime enyhén keserű íze. Ha a recepted ez a keserű ízt nem bírja el, vagy te nem szereted ezt az ízvilágot, hígítsd fel a lime levét kevés vízzel!
Mivel ez szinte tökéletes helyettesítő, a citromlevet és a lime levét egyenlő mennyiségben helyettesítheted a receptedben, legyen az édes, sós, fűszeres étel, vagy akár koktél.

Ecet

Merész ízei erős savanyúságot adnak az ételnek. Ez a helyettesítő inkább sós ételekben működik: remekül passzol a mexikói ételekhez, húsokhoz, pácokhoz és mártásokhoz. Töményebb ízvilága miatt érdemes a citromlé helyettesítésekor hígítani, vagy sokkal kisebb mennyiséget (1 evőkanálnyi citromlé = ¼ evőkanál ecet) hozzáadni az ételhez. A túl sok ecet élvezhetetlenné teheti a végeredményt.

Almaecet

Az almaecet ugyanolyan savakat ad az ételekhez, mint a citrom, azonban az erjesztés miatt egy picit fanyar és édes. Ez utóbbival számolj, ha a citromlét almaecettel helyettesíted: az édes megváltoztathatja a végeredmény ízét. Legjobban pácokban, rizottókban, pörköltekben működik a helyettesítés. Az almaecet olyan intenzív ízű ételekhez illik leginkább, mint a pácok, pörköltek és rizottók. A kész ételnek nem lesz erős citrusos íze. 1:1 arányban helyettesítheted.

Az almaecet picit fanyar és édes, ezért ezt is bátran használhatjuk, ha kifogytunk a citromléből/ Fotó: Shutterstock
Az almaecet picit fanyar és édes, ezért ezt is bátran használhatjuk, ha kifogytunk a citromléből/ Fotó: Shutterstock

Zellerlé

Ha a citrom frissességére vágysz és nem zavar, hogy a savanykás jegyek nem érvényesülnek az ételben, jöhet a zellerlé! Leginkább az ázsiai konyhában és olasz tésztaételeknél működik. Izgalmas illatú, emellett A- és B-vitaminban gazdag. A zellerlé nem olyan erős és intenzív, mint a citromlé, ezért többet kell használnod belőle: 1 evőkanál citromlevet 2 evőkanál zellerlével helyettesíthetsz.

Narancs- vagy grépfrútlé

Noha észre fogod venni a különbséget, ezeknek a citrusoknak a savtartalma elég hasonló ahhoz, hogy jó citromlé-helyettesítők legyenek. A narancslé sokkal édesebb, ezzel számolj! Süteményekben, pácokban, öntetekben, mártásokban jó helyettesítők: Általában 1:1 az arány, az étel jellegétől függően.

Még több praktikáért olvasd el az alábbi cikkeket:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.