Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Praktikus

Ettől az egyszerű trükktől lesz a fokhagymás vaj még finomabb

A vajat néha érdemes megbolondítani extra fűszerezéssel: a fokhagyma az egyik leggyakrabb használt ízesítő, ami nagyon jól harmonizál a vajjal. A fokhagymás vajat kenheted pirítósra, teheted szendvicsbe, készülhet belőle szósz és mártogatós, de akár süthetsz benne zöldségeket, húsokat is. Ha egy dolgot megteszel, még finomabb lesz a végeredmény – cikkünkből megtudhatod, mi az!

A fokhagymás vajnak, mint ahogy a neve is sugallja, két fő összetevője van: a vaj és a fokhagyma. A legfontosabb, hogy mindkettőből próbálj jó minőségűt választani. A vegánok készíthetik növényi alapú vajból is. Az, hogy natúr vagy sós vajat választasz, ízlés kérdése, ám ha az előbbi mellett döntesz, mindenképpen adj hozzá sót a végén, hogy a fokhagyma íze még intenzívebb, karakteresebb legyen.

A fokhagymás vaj sokak kedvence / Fotó: Shutterstock
A fokhagymás vaj sokak kedvence / Fotó: Shutterstock

Karamellizáld a fokhagymát, minden megváltozik!

A legjobb, ha egészséges, friss fokhagymákat választasz – ezeknek van ugyanis a legerőteljesebb ízük. Ha nem muszáj, ne használj kicsírázottat, mert az apró zöld hajtások azt jelzik, hogy a fejek már egy jó ideje állnak.

A fokhagyma szerelmesei egyetértenek abban, hogy kedvencüknek önmagában is különleges íze van, így nyersen, apróra vágva vagy préselve is mehet péládul a vajba. A fokhagyma ízét azonban tovább fokozhatod: nem kell mást tenned, mint megpirítani a gerezdeket. A fokhagyma pörkölése elveszi az erőteljes ízét, enyhébbé, mégis finomabbá teszi. A magas hőmérsékleten történő pirítás ugyanis karamellizálja a fokhagymát, ami enyhén édes ízt és gazdagabb, összetettebb ízvilágot ad neki. Ha tehát megpirítva adod a vajhoz a fokhagymát, a házi készítésű vajkrém még lágyabbá és mélyebb ízűvé válik. Megéri kipróbálni, nem?

A legegyszerűbb fóliában megsütni a fokhagymát / Fotó: Shutterstock
A legegyszerűbb fóliában megsütni a fokhagymát / Fotó: Shutterstock

Hogyan csináld? Eláruljuk!

A fokhagyma pirításának számos módja van. A legegyszerűbb ha a fokhagymák hegyes végét legvágod, és fóliába csomagolva a sütőrácson kb. 30 percig sütöd. De használhatsz légkeveréses sütőt is, így kicsit ropogósabb lesz a végeredmény. A fokhagymát nem szükséges előtte meghámozni: ha egyben sütöd, könnyen ki tudod nyomni a lágy, szinte krémes fokhagymát a héjából.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.