A fokhagymás vajnak, mint ahogy a neve is sugallja, két fő összetevője van: a vaj és a fokhagyma. A legfontosabb, hogy mindkettőből próbálj jó minőségűt választani. A vegánok készíthetik növényi alapú vajból is. Az, hogy natúr vagy sós vajat választasz, ízlés kérdése, ám ha az előbbi mellett döntesz, mindenképpen adj hozzá sót a végén, hogy a fokhagyma íze még intenzívebb, karakteresebb legyen.
A legjobb, ha egészséges, friss fokhagymákat választasz – ezeknek van ugyanis a legerőteljesebb ízük. Ha nem muszáj, ne használj kicsírázottat, mert az apró zöld hajtások azt jelzik, hogy a fejek már egy jó ideje állnak.
A fokhagyma szerelmesei egyetértenek abban, hogy kedvencüknek önmagában is különleges íze van, így nyersen, apróra vágva vagy préselve is mehet péládul a vajba. A fokhagyma ízét azonban tovább fokozhatod: nem kell mást tenned, mint megpirítani a gerezdeket. A fokhagyma pörkölése elveszi az erőteljes ízét, enyhébbé, mégis finomabbá teszi. A magas hőmérsékleten történő pirítás ugyanis karamellizálja a fokhagymát, ami enyhén édes ízt és gazdagabb, összetettebb ízvilágot ad neki. Ha tehát megpirítva adod a vajhoz a fokhagymát, a házi készítésű vajkrém még lágyabbá és mélyebb ízűvé válik. Megéri kipróbálni, nem?
A fokhagyma pirításának számos módja van. A legegyszerűbb ha a fokhagymák hegyes végét legvágod, és fóliába csomagolva a sütőrácson kb. 30 percig sütöd. De használhatsz légkeveréses sütőt is, így kicsit ropogósabb lesz a végeredmény. A fokhagymát nem szükséges előtte meghámozni: ha egyben sütöd, könnyen ki tudod nyomni a lágy, szinte krémes fokhagymát a héjából.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.