Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

6 hiba, amit a gomba főzésekor elkövethetsz

Ha te is azok közé tartozol, akik megmagyarázhatatlan okoknál fogva nem kedvelik a gombát, akkor lehet, hogy itt az ideje még egy esélyt adni neki – csak kerüld el a következő hibákat.

A gomba igen tápláló, egészséges zöldség, ami ráadásul rengetegféleképpen felhasználható. Kerülhet levesbe, pörkölt formájában remek társa a tésztának, bizonyos fogásokban a hús helyettesítésére is alkalmas, és a nagy kedvenc rántott gombáról se feledkezzünk meg. Ám hiába hangzanak olyan jól ezek az ételek, ha a gombát nem megfelelően készítjük el, a végeredmény egy vizenyős, íztelen, barna rágógumi lehet. Most adunk pár tippet, hogy ez soha többé ne forduljon elő, így talán még az is megkedveli a gombás finomságokat, aki eddig nem különösebben rajongott értük.

Hús nélkül is tökéletes ebéd a gombapaprikás, főleg, ha nokedli van hozzá
Hús nélkül is tökéletes ebéd a gombapaprikás, főleg, ha nokedli van hozzá

1. A gomba helyes tisztítása

A főzést általában az alapanyagok előkészítésével kezdjük. A gomba esetében arra kell figyelnünk, hogy mindig egészben hagyva mossuk át, és a víz csak néhány másodpercig érje a zöldséget, máskülönben magába szívja az áztatóvizet. Fontos lépés, mégis általában kihagyjuk, az alapos szárítás, amit legjobb egy tepsire kiterített papírtörlőn végezni.

2. Megfelelő vastagságú szeletek

Ha a gombából pörkölt vagy ragu készül, akkor vágjuk kb. 2 centis darabokra, mivel főzés közben úgyis össze fog zsugorodni kissé. Ha eleve túl vékonyra vágjuk, akkor elveszíti az összes nedvességét, és íztelen lesz.

3. A sózás mikéntje

Mindenhez kell egy csipet só, ez bizonyos. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor kerül az ételbe. A gomba esetében legjobb a főzés végén hozzáadni, ugyanis ha rögtön a serpenyőbe kerülése után sózzuk meg, annak egy gumiszerű, íztelen ragu lesz a vége, mert a só kiszív minden nedvességet a zöldségből.

Sztroganov csirkemell recept >>>

Gomba, csirkemell és csemegeuborka – az ízletes Sztroganov-csirke fő összetevői
Gomba, csirkemell és csemegeuborka – az ízletes Sztroganov-csirke fő összetevői

4. A gomba főzési ideje

A gomba párolása viszonylag gyors és egyszerű folyamat, de érdemes figyelmet fordítani rá. Sokan rövidebb ideig főzik, mint kellene, mások túlfőzhetik a gombát. Az ideális főzési folyamat a következő: amikor a gomba már nem ereszt több lét magából, még pár percig főzzük, hogy kicsit lepiruljon, karamellizálódjon.

5. Túl kevés olaj

Bár manapság törekszünk a minél kevesebb zsiradék felhasználására, a gomba készítésekor ezzel nagy hibát követünk el. A megfelelő mennyiségű olaj használata azért lényeges, mert a gomba képes azt magába szívni, majd amikor a benne lévő folyadék elpárolog, kiengedni, és ebben fog karamellizálódi, pirulni, amitől sokkal ízletesebb lesz a végeredmény. A rántott gombát pedig kifejezetten bő olajban érdemes elkészíteni, ami jól ellepi, így mindenhol egyenletes át tud sülni.

Krémes gombás csirke >>>

A tejszín és a gomba remekül kiegészíti a legegyszerűbb csirkés fogásokat is
A tejszín és a gomba remekül kiegészíti a legegyszerűbb csirkés fogásokat is

6. A megfelelő serpenyő és a párolás

A legideálisabb egy öntöttvas serpenyő, de legalábbis egy olyan fajta, ami vastag, jól tartja a hőt. A gombának ugyanis sok időre és hőre van szüksége, és egy vékony falú edényben a hosszú idő alatt könnyen odaéghet. A lángot legjobb közepesre állítani, így a folyadék szépen elpárolog, és a végén megpirul a gomba.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.