Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Praktikus

Hagymásat ettél? Így szabadulj meg a kellemetlen lehelettől

A hagyma és a fokhagyma gyakori hozzávalói ételeinknek, finomak és egészségesek is, egyetlen hátrányuk, hogy a bennük lévő kénvegyületek kellemetlen leheletet okoznak, ami az emésztés folyamatakor csak fokozódik. Néhány praktikus módszerrel azonban könnyedén megszabadulhatunk a rossz lehelettől.

Kevés kényelmetlenebb helyzet van, mint amikor egy társaságban a beszélgetőpartnerből orrfacsaró szag árad, mert ebédre egy jó kis hagymás fogást választott. Bár a kellemetlenség megelőzhető azzal, ha jobban odafigyelünk, mikor mit eszünk, nem árt, ha a probléma kezelésére is van néhány trükk a tarsolyunkban. Az ebéd utáni megbeszélések megmentője lehet az alábbi néhány trükk.

Az étkezés utáni kellemetlen lehelet kínos helyzetekbe keverhet bennünket (Fotó: Shutterstock)
Az étkezés utáni kellemetlen lehelet kínos helyzetekbe keverhet bennünket (Fotó: Shutterstock)

Kézenfekvő megoldás: a fogmosás

Ha van lehetőségünk, nagy segítség lehet a fogmosás, ha elég alaposan végezzük. Ahhoz, hogy minden, a kellemetlen szagot okozó ételmaradványt és baktériumot eltávolítsunk a szájüregből, a fogainkon kívül a nyelvünket is tisztítsuk meg. Emellett a fogselyem is jó szolgálatot tehet.

Desszertnek egy alma

Kutatások szerint a friss alma (illetve a saláta- és mentalevél) fogyasztása segít elűzni a fokhagyma okozta kellemetlen szájszagot. A gyümölcsben ugyanis olyan enzimek találhatók, amelyek semlegesítik a kénes vegyületeket. Ráadásul ebéd utáni desszertnek is szuper.

Egy desszertként elfogyasztott alma tisztítja a fogakat és elűzi az ebéd utáni rossz leheletet (Fotó: Shutterstock)
Egy desszertként elfogyasztott alma tisztítja a fogakat és elűzi az ebéd utáni rossz leheletet (Fotó: Shutterstock)

Öblögetés szódabikarbónás vízzel

A szódabikarbóna a szájban található baktériumok ellen veszi fel a harcot, amik a kellemetlen leheletért felelhetnek. Nem véletlen, hogy fogmosáshoz is ajánlják a használatát. Két evőkanál szódabikarbónát keverjünk el egy csésze meleg vízben, és az így kapott ház szájvízzel öblögessünk, gargalizáljunk kb. fél percig.

Kávé helyett zöld tea

Az ebéd utáni koffeinadagot érdemes zöld tea formájában bevinni, ugyanis antibakteriális és szagsemlegesítő hatása segít elűzni a kellemetlen leheletet.

A zöld tea kitűnő szájszag-semlegesítő ital (Fotó: Shutterstock)
A zöld tea kitűnő szájszag-semlegesítő ital (Fotó: Shutterstock)

Citromos frissesség

Hatékony házi szájöblögetőt készíthetünk a citrom levéből is. Ehhez két evőkanál frissen facsart citromlét keverjünk el egy csésze vízben, és a nap folyamán két-három alkalommal öblögessünk vele. Fontos, hogy utána mindig öblítsünk sima vízzel is, hogy a bennmaradt citromsavat eltávolítsuk a szájüregből.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.