Kevés kényelmetlenebb helyzet van, mint amikor egy társaságban a beszélgetőpartnerből orrfacsaró szag árad, mert ebédre egy jó kis hagymás fogást választott. Bár a kellemetlenség megelőzhető azzal, ha jobban odafigyelünk, mikor mit eszünk, nem árt, ha a probléma kezelésére is van néhány trükk a tarsolyunkban. Az ebéd utáni megbeszélések megmentője lehet az alábbi néhány trükk.
Ha van lehetőségünk, nagy segítség lehet a fogmosás, ha elég alaposan végezzük. Ahhoz, hogy minden, a kellemetlen szagot okozó ételmaradványt és baktériumot eltávolítsunk a szájüregből, a fogainkon kívül a nyelvünket is tisztítsuk meg. Emellett a fogselyem is jó szolgálatot tehet.
Kutatások szerint a friss alma (illetve a saláta- és mentalevél) fogyasztása segít elűzni a fokhagyma okozta kellemetlen szájszagot. A gyümölcsben ugyanis olyan enzimek találhatók, amelyek semlegesítik a kénes vegyületeket. Ráadásul ebéd utáni desszertnek is szuper.
A szódabikarbóna a szájban található baktériumok ellen veszi fel a harcot, amik a kellemetlen leheletért felelhetnek. Nem véletlen, hogy fogmosáshoz is ajánlják a használatát. Két evőkanál szódabikarbónát keverjünk el egy csésze meleg vízben, és az így kapott ház szájvízzel öblögessünk, gargalizáljunk kb. fél percig.
Az ebéd utáni koffeinadagot érdemes zöld tea formájában bevinni, ugyanis antibakteriális és szagsemlegesítő hatása segít elűzni a kellemetlen leheletet.
Hatékony házi szájöblögetőt készíthetünk a citrom levéből is. Ehhez két evőkanál frissen facsart citromlét keverjünk el egy csésze vízben, és a nap folyamán két-három alkalommal öblögessünk vele. Fontos, hogy utána mindig öblítsünk sima vízzel is, hogy a bennmaradt citromsavat eltávolítsuk a szájüregből.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.