A rakott ételek ideálisak egy-egy nagyobb családi ebédre, vacsorára: könnyen összedobhatók, és ha marad néhány adag, még másnap is isteni finom. Bár egyszerű, azért a készítésekor vannak buktatók. Íme, a leggyakoribb okok, miért nem lesz tökéletes!
Ha a recept nyers tésztát ír, semmi gond: a hozzáadott folyadék biztosan úgy van kiszámolva, hogy a sütési idő végére a tészta és a közte lévő zöldségek, húsok is pont olyanok, amilyennek lenniük kell. Ám ha előre meg kell főzni a tésztát, számolnunk kell azzal, hogy a sütési idő tulajdonképpen a második felmelegítés, ami könnyen a textúra megváltozásához vezet. Ezt kiküszöbölhetjük, ha a tésztát (vagy rizs, bulgurt, kölest stb.) nem főzzük annyi ideig, ameddig a csomagoláson ajánlják, hanem 3-4 perccel hamarabb késznek nyilvánítjuk.
Ez általában akkor történik, ha a rakott étel tetejére sajtot reszelünk, vagy morzsával, magvakkal szórjuk meg. Ezek ugyanis hajlamosak már azelőtt megégni, mielőtt az étel elkészülne. Ilyenkor ügyeljünk rá, hogy az edényt tegyük egy ráccsal lejjebb, hogy ne kerüljön túl közel a felső fűtőszálhoz. Ha hosszabb a sütési idő, takarjuk le fóliával az ételt és csak a sütés vége felé vegyük le azt.
Ha a rakott étel tele van olyan zöldségekkel, amelyek vízben gazdagok – például a cukkini, a tök, a gomba, a padlizsán, a hagyma vagy a spenót – szinte biztosan túl leveses lesz az étel. Ezekből a zöldségekből ugyanis főzés, sütés során távozik a nedvesség. A megoldás? Főzés előtt el kell távolítani a folyadék egy részét. Ezt megtehetjük úgy, hogy a zöldségeket előfőzzük, majd lecsepegtetjük és úgy tesszük a rakott ételbe; vagy még nyersen megsózzuk, állni hagyjuk a szűrőedényben kb. fél órát, majd leöblítjük, szárazra nyomkodjunk/töröljük, és ezután használjuk fel.
A rakott ételek fűszerzése nem egyszerű, különösen, ha még nincs kellő tapasztalat. Az olívaolaj, a friss fűszernövények vagy a fokhagyma, a citrushéj feldobhatja az ételt. Az utólagos fűszerezés nem fog ártani, a végeredmény csak még ízletesebb lesz.
Némelyik tocsog a zöldségek levében, a másik pedig szinte porzik? Előfordulhat, de ez utóbbi problémát is lehet orvosolni. Ha olaszos ételről van szó, egy összetört paradicsom sóval, borssal ízesítve és langyos olívaolajjal elkeverve remek öntet, amivel meglocsolhatjuk az ételt. De az olvasztott vaj, fűszeres tejszín, citromlé is tökéletes – az étel jellegétől függően.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.