Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Praktikus

6 konyhai baki, amivel könnyen ételmérgezés áldozata lehetsz

hús mosás
Vannak olyan élelmiszerbiztonsági alapszabályok, amiket már egészen kis korunkban magunkévá teszünk: a nyers tojásos ételeket lehetőleg még aznap el kell fogyasztani, vagy, hogy a salátákat nagyon alaposan meg kell mosni, ha megkímélnénk magunkat az e-kóli baktériumok okozta hasfájástól. De ezeken kívül van még egy pár olyan higiéniai tézis, amely kevésbé ismert, vagy épp, hogy rosszul ismert, pedig legalább annyira fontos, mint az említett két alapvetés.

1. NEM HŰTJÜK LE IDŐBEN AZ ÉTELMARADÉKOT

Miután mindenki jollakott, és még mindig maradt egy pár adag az ebédről, fonots, hogy hagyjuk kihűlni az ételt, de maximum 2 órán belül tegyük a hűtőbe, így megadályozhatjuk, hogy a baktériumok elszaporodását, amelyek szobahőmérsékelten bizony 20 percenként duplázódni képesek!

2. NEM ELÉG HIDEG A HŰTŐ

A biztonságos hőmérséklet a hűtőben 4 fok, a mélyhűtőben 0 vagy kevesebb. A legjobb, ha beszerzünk egy hűtőhőmérőt, és úgy állítjuk be az ideális állapotot.

5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN >>>

3. SÜTÉS-FŐZÉS ELŐTT MEGMOSSUK A HÚST

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő bakrétiumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, a mosáskor a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét - és a törlőt utána azonnal kidobjuk, majd kezet mosunk -, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok.

4 ÉTEL, AMIT SOHA NEM KELLENE MEGMOSNOD FŐZÉS ELŐTT >>>

4. AZ EDÉNY SZÉLÉN TÖRJÜK FEL A TOJÁST

Kezet fel, aki másképp csinálja! Nos, ti az elővigyázatosabbak közül valók vagytok, ám a legtöbben bizony annak az edénynek a szélén törik meg a tojást, amiben aztán dolgoznak majd vele. Ebben az esetben 2 potenciális baktériumforrást képeznek: egyfelől tojáshéj landolhat a fehérjékben, másfelől az edény külső falán lefolyó fehérje, láthatatlanul megszilárdulva a konyhapulton, szintén baktériumtanyává változahat pár óra leforgása alatt. A legjobb, ha egy másik, kisebb edénybe ütjük fel a tojásokat, úgy, hogy a héjukat a konyhapulton repesztjük meg, és csak utána öntjük bele a keverőtálba vagy a serpenyőbe A pultot pedig azonnal letöröljük egy mosószeres, nedves ronggyal.

ILYEN GYAKRAN TISZTÍTSD MEG A KÁVÉFŐZŐT! >>>

5. A PULTON OLVASZTJUK FEL A MÉLYHŰTÖTT ÉTELT

Csak azért, mert a nagymamánk így csinálta, még nem biztos, hogy jó ötlet. Engedjük ki az ételt a hűtőben! A mínuszból plusz hőfokra átrakott étel midnenképpen felolvad, egyetlen éjszaka alatt, még akkor is, ha az éppen, hogy átlép a 0-át, nem, hogy ha annál pát fokkal több is. Nagyon fontos továbbá, hogy amit egyszer már kiolvasztottunk, azt semmiképp ne fagyasszuk vissza, dolgozzuk fel pár órán belül.

4 HÁZI PRAKTIKA, HOGY PATYOLATTISZTA LEGYEN A KONYHARUHÁD >>>

6. NEM ELÉG HOSSZAN és ALAPOSAN MOSUNK KEZET

Ki mennyi ideig és hogyan mos kezet főzés közben? Például, miután nyers húshoz ért? Vagy feltört egy tojást? Az ideális az, ha minden minden munkafolyamt után, meleg szappanos vízzel kezet mosunk, mégpedig legalábbs 20 másodpercig. A Boldog szülinapot című dal kb ennyi ideig tart, úgyhogy, ha nem akarunk számolni, énekelhetünk is közben, de ezzel a módszerrel a gyerekeket is könnyebb rászoktatni akitartó kézsikálásra.

4+1 EGYSZERŰ PRAKTIKA, AMITŐL KRISTÁLYTISZTA LESZ A MOSOGATÓD >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.