Miután mindenki jollakott, és még mindig maradt egy pár adag az ebédről, fonots, hogy hagyjuk kihűlni az ételt, de maximum 2 órán belül tegyük a hűtőbe, így megadályozhatjuk, hogy a baktériumok elszaporodását, amelyek szobahőmérsékelten bizony 20 percenként duplázódni képesek!
A biztonságos hőmérséklet a hűtőben 4 fok, a mélyhűtőben 0 vagy kevesebb. A legjobb, ha beszerzünk egy hűtőhőmérőt, és úgy állítjuk be az ideális állapotot.
Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő bakrétiumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, a mosáskor a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét - és a törlőt utána azonnal kidobjuk, majd kezet mosunk -, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok.
Kezet fel, aki másképp csinálja! Nos, ti az elővigyázatosabbak közül valók vagytok, ám a legtöbben bizony annak az edénynek a szélén törik meg a tojást, amiben aztán dolgoznak majd vele. Ebben az esetben 2 potenciális baktériumforrást képeznek: egyfelől tojáshéj landolhat a fehérjékben, másfelől az edény külső falán lefolyó fehérje, láthatatlanul megszilárdulva a konyhapulton, szintén baktériumtanyává változahat pár óra leforgása alatt. A legjobb, ha egy másik, kisebb edénybe ütjük fel a tojásokat, úgy, hogy a héjukat a konyhapulton repesztjük meg, és csak utána öntjük bele a keverőtálba vagy a serpenyőbe A pultot pedig azonnal letöröljük egy mosószeres, nedves ronggyal.
Csak azért, mert a nagymamánk így csinálta, még nem biztos, hogy jó ötlet. Engedjük ki az ételt a hűtőben! A mínuszból plusz hőfokra átrakott étel midnenképpen felolvad, egyetlen éjszaka alatt, még akkor is, ha az éppen, hogy átlép a 0-át, nem, hogy ha annál pát fokkal több is. Nagyon fontos továbbá, hogy amit egyszer már kiolvasztottunk, azt semmiképp ne fagyasszuk vissza, dolgozzuk fel pár órán belül.
Ki mennyi ideig és hogyan mos kezet főzés közben? Például, miután nyers húshoz ért? Vagy feltört egy tojást? Az ideális az, ha minden minden munkafolyamt után, meleg szappanos vízzel kezet mosunk, mégpedig legalábbs 20 másodpercig. A Boldog szülinapot című dal kb ennyi ideig tart, úgyhogy, ha nem akarunk számolni, énekelhetünk is közben, de ezzel a módszerrel a gyerekeket is könnyebb rászoktatni akitartó kézsikálásra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.