Bármennyire is egyszerű finomságnak látszik a palacsinta, piszkosul könnyű elszúrni. Az odaégett vagy éppen túl folyós tészta sok fejfájást okozhat a készítőjének, ráadásul a konyhánkat is hamar csatatérré változtathatja. Sokan saját, generációkon át örökölt palacsintareceptet használnak, ám vannak, akik csak a megérzéseikre hagyatkoznak a tészta kikeverése során. De vajon mi a tökéletes palacsinta titka, és hogyan lehet elkerülni, hogy a tűzhelyünk és a konyhánk csatatérré változzon? A palacsinta világnapja alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, amely garantáltan segít a tökéletes palacsinta elkészítésében, miközben a sütés után sem kell órákat a konyha pucolásával töltenünk.
Kevesen tudják, de a palacsinta világnapja mindig a húsvét előtti 47. napra, húshagyó keddre esik, amely egyben a farsangi időszak végét és a negyvennapos böjt kezdetét is jelenti. A palacsinta a világ minden részén ismert és olyan sokféle változata van, hogy felsorolni is nehéz lenne. Története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol inkább egy lepényszerű tésztára hasonlított. Az elmúlt évezredekben ugyan nem változott lényegesen a palacsinta alapkoncepciója, mégis olyan sokszor továbbgondolták, hogy ma már gyakorlatilag minden országnak megvan a saját palacsintája. Magyarországon a leggyakrabban lisztet, tojást, cukrot, sót és ásványvizet felhasználva készítik el a tésztát, majd tűzhelyen, serpenyőben sütik ki a palacsintákat.
De ne tévesszen meg az egyszerűség: szinte mindenkinek van egy olyan története, amiben a palacsintája nem sikerült jól – odaégett, alulkészült, elfolyt, leragadt vagy feldobás közben a tűzhely másik oldalára esett. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni ahhoz, hogy otthon is könnyen, minden gond nélkül, isteni palacsintákat készíthessünk, és közben kíméljük szeretett konyhánkat.
Ugyan sokan szinte csak a megérzésünket követve keverjük ki a palacsintatésztát, vagy esetleg a nagymamánk praktikáit ellesve próbálkozunk, mégis fontos lenne, hogy a hozzávalókat inkább egy receptet követve, pontosan adagoljuk ki. A lisztet konyhai mérleg segítségével tudjuk kimérni, a vizet vagy a tejet pedig a tojás hozzáadását követően, keverés közben, fokozatosan adagoljuk! Ízlés szerint sót és cukrot is lehet és kell is használni, utóbbiból viszont nem kell sok a tésztába, mert a palacsinta könnyen leég, ha nagyon cukros, így érdemes ismét a konyhai mérlegre hagyatkozni, hogy elkerüljük az égett palacsintákat.
Nem meglepő módon Magyarországon vékonyan szeretjük a palacsintákat, de ehhez elengedhetetlen, hogy csomómentesre keverjük a tésztát. Miután az általunk preferált alapanyagokat pontosan kimértük és összekevertük, érdemes gépi habverő segítségét igénybe venni ahhoz, hogy elérjük a tökéletes tésztaállagot. Az a legjobb, ha olyan mixert használunk, amely keverőtállal is rendelkezik, mert így lényegesen könnyebb az egész folyamat: a mixer stabilitást nyújt a keverőtálnak, ráadásul pillanatokon belül elkészül a kevert tészta anélkül, hogy manuális segítséget igényelt volna.
Sokszor ahelyett, hogy órákig a konyhában álldogálnánk egy bonyolult desszert receptje fölött, inkább a könnyen, gyorsan és kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető palacsintát választjuk, de ez nem azt jelenti, hogy minden folyamattal kapkodni kell. Szakértők szerint a tökéletes palacsinta egyik fontos titka, hogy a tészta kikeverését követően hagyjuk hidegben pihenni és nem sütjük ki azonnal. Az a legjobb, ha egy rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk a tésztát, és közben folyamatosan figyelemmel kísérjük. Viszont legyünk óvatosak: a hideg hatására a tészta összeállhat és ismét vízre vagy tejre lehet szükség, hogy visszanyerje eredeti, folyékony állagát. Ha nagyon édességéhesek vagyunk, akkor nagyban segíthet a pihentetésben egy olyan hűtő, amely például LED-kijelzős vezérlőpanelt kínál, ugyanis akkor manuálisan szabályozhatjuk a készülék hőmérsékletét és az egyórás pihentetést lerövidíthetjük.
A tökéletes tészta mellett legalább annyira fontos, hogy a megfelelő palacsintasütőt válasszuk a sütéshez, és hogy a tűzhelyünk vagy a főzőlapunk hamar magas hőfokra melegítse fel a választott serpenyőt. A mai korszerű indukciós vagy elektromos főzőlapok pillanatok alatt átmelegítik a palacsintasütőt, miközben nem igényelnek tőlünk további erőfeszítéseket, ráadásul a kézi vezérlésnek köszönhetően számos hőfokopciót kínálnak, így, ha túl is melegítjük a palacsintasütőt, akkor is pillanatok alatt megmenthetjük a helyzetet. Aranyszabály ugyanakkor, hogy a palacsintát mindig olajon süssük, lehetőleg ecsettel kenjünk ki a serpenyőt, és a fordítással bánjunk nagyon óvatosan: szuper érzés a levegőbe feldobni a félig kész palacsintákat, de ez gyakorlat kérdése, úgyhogy csak akkor vállaljuk be, ha sok időnk van, és nem vagyunk olyan éhesek, minden más esetben inkább spatulát használjunk!
Hozzávalólók (4 főre):
A töltelékhez:
A csokoládéöntethez:
A tálaláshoz:
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.