Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Praktikus

Odakozmált a főtt rizs? Ezzel a trükkel áztatni és súrolni sem kell a lábast

Így tüntesd el az odaégett főtt rizst /Fotó: Shutterstock
Elég csak egy pillanatra félrenézni, vagy éppen mással foglalatoskodni a konyhában és máris odakap a főtt rizs. Egyesek szeretik a picit égett részeket, de ha rendesen leég, akkor csak hosszas áztatások és kemény súrolások árán lehet megszabadulni az odakozmált rizsszemektől.

Nem az áztatás és a kapargatás azonban az egyetlen, vagy a legjobb megoldás arra, hogy megszabadulj a leégett, főtt rizstől. Nyilván a legjobb, ha oda sem ég, de ha már megtörtént a baj, akkor a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb tisztítási trükkre van szükség. Ez pedig nem más, mint a forralás.

Így tüntesd el az odaégett főtt rizst /Fotó: Shutterstock
Így tüntesd el az odaégett főtt rizst /Fotó: Shutterstock

Így tüntesd el az odakozmált rizst

Habár egyszerűnek tűnik, a tökéletes, pergős rizs elkészítése bizony sok mindentől függ és nem is olyan könnyű, mint azt sokan hinnék. Ha valamiért lekapja az alját és odaragad, esetleg odaég a főtt rizs, akkor se essünk kétségbe, ugyanis minden helyrehozható!

Ha leégett a főtt rizs, ezzel a trükkel egyszerűen eltüntetheted /Fotó: Shutterstock
Ha leégett a főtt rizs, ezzel a trükkel egyszerűen eltüntetheted /Fotó: Shutterstock

Szedd ki az edényből a még ehető rizsszemeket, kicsit kapargasd meg, hogy a nagyját eltávolítsd. Ezután engedd fel két-háromujjnyi magasan vízzel, tegyél bele egy kis mosogatószert, keverd el és tedd fel a tűzre, majd kapcsold be alatta a gázt. Forrald fel a mosogatószeres vizet, ezután vedd vissza takarékra a lángot és hagyd forrni pár percig. Egy fakanállal érdemes kavargatni, fellazítani a leégett szemeket.

Ha kész, hagyd kihűlni, majd öntsd a mosogató szűrőjébe a vizet és benne a felázott rizsszemeket, végül a szokásos módon mosogasd el a lábast.

Fontos: nem szabad felügyelet nélkül hagyni az edényt a tűzön, ugyanis könnyen felhabzik és kifut a mosogatószeres víz!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.