Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Praktikus

Odakozmált a főtt rizs? Ezzel a trükkel áztatni és súrolni sem kell a lábast

Így tüntesd el az odaégett főtt rizst /Fotó: Shutterstock
Elég csak egy pillanatra félrenézni, vagy éppen mással foglalatoskodni a konyhában és máris odakap a főtt rizs. Egyesek szeretik a picit égett részeket, de ha rendesen leég, akkor csak hosszas áztatások és kemény súrolások árán lehet megszabadulni az odakozmált rizsszemektől.

Nem az áztatás és a kapargatás azonban az egyetlen, vagy a legjobb megoldás arra, hogy megszabadulj a leégett, főtt rizstől. Nyilván a legjobb, ha oda sem ég, de ha már megtörtént a baj, akkor a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb tisztítási trükkre van szükség. Ez pedig nem más, mint a forralás.

Így tüntesd el az odaégett főtt rizst /Fotó: Shutterstock
Így tüntesd el az odaégett főtt rizst /Fotó: Shutterstock

Így tüntesd el az odakozmált rizst

Habár egyszerűnek tűnik, a tökéletes, pergős rizs elkészítése bizony sok mindentől függ és nem is olyan könnyű, mint azt sokan hinnék. Ha valamiért lekapja az alját és odaragad, esetleg odaég a főtt rizs, akkor se essünk kétségbe, ugyanis minden helyrehozható!

Ha leégett a főtt rizs, ezzel a trükkel egyszerűen eltüntetheted /Fotó: Shutterstock
Ha leégett a főtt rizs, ezzel a trükkel egyszerűen eltüntetheted /Fotó: Shutterstock

Szedd ki az edényből a még ehető rizsszemeket, kicsit kapargasd meg, hogy a nagyját eltávolítsd. Ezután engedd fel két-háromujjnyi magasan vízzel, tegyél bele egy kis mosogatószert, keverd el és tedd fel a tűzre, majd kapcsold be alatta a gázt. Forrald fel a mosogatószeres vizet, ezután vedd vissza takarékra a lángot és hagyd forrni pár percig. Egy fakanállal érdemes kavargatni, fellazítani a leégett szemeket.

Ha kész, hagyd kihűlni, majd öntsd a mosogató szűrőjébe a vizet és benne a felázott rizsszemeket, végül a szokásos módon mosogasd el a lábast.

Fontos: nem szabad felügyelet nélkül hagyni az edényt a tűzön, ugyanis könnyen felhabzik és kifut a mosogatószeres víz!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.