Nem az áztatás és a kapargatás azonban az egyetlen, vagy a legjobb megoldás arra, hogy megszabadulj a leégett, főtt rizstől. Nyilván a legjobb, ha oda sem ég, de ha már megtörtént a baj, akkor a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb tisztítási trükkre van szükség. Ez pedig nem más, mint a forralás.
Habár egyszerűnek tűnik, a tökéletes, pergős rizs elkészítése bizony sok mindentől függ és nem is olyan könnyű, mint azt sokan hinnék. Ha valamiért lekapja az alját és odaragad, esetleg odaég a főtt rizs, akkor se essünk kétségbe, ugyanis minden helyrehozható!
Szedd ki az edényből a még ehető rizsszemeket, kicsit kapargasd meg, hogy a nagyját eltávolítsd. Ezután engedd fel két-háromujjnyi magasan vízzel, tegyél bele egy kis mosogatószert, keverd el és tedd fel a tűzre, majd kapcsold be alatta a gázt. Forrald fel a mosogatószeres vizet, ezután vedd vissza takarékra a lángot és hagyd forrni pár percig. Egy fakanállal érdemes kavargatni, fellazítani a leégett szemeket.
Ha kész, hagyd kihűlni, majd öntsd a mosogató szűrőjébe a vizet és benne a felázott rizsszemeket, végül a szokásos módon mosogasd el a lábast.
Fontos: nem szabad felügyelet nélkül hagyni az edényt a tűzön, ugyanis könnyen felhabzik és kifut a mosogatószeres víz!
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.