A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

Így válasszunk szőlőt a boltban, és így tároljuk, hogy sokáig elálljon!

Hamarosan a boltokba kerül a magyar csemegeszőlő /Fotó: Shutterstock
Ősszel kevesen tudnak ellenállni egy szép fürt mézédes, ropogós héjú szőlőnek, de a kínálat között válogatva sokakban felmerül a kérdés: vajon hogyan választhatjuk ki a legfinomabbat? Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja a titkot!

fajták és ízek

Ha fogyasztásra szánt szőlőt szeretnénk, akkor válasszuk a csemegeszőlőt, míg borkészítéshez a borszőlőt. A legnépszerűbb fajta közé tartozik az Attila, melynek íze finoman savas és muskotályos; az Afuz Ali, más néven Datolyaszőlő, amely egyike a legfinomabbnak tartott, édes-aromás szőlőfajtáknak; valamint a Pannónia kincse, mely kevésbé savas és édes ízű. Manapság egyre népszerűbbek a mag nélküli szőlőfajták, mint például a Kismis Moldavszkij, Vénusz és Jupiter.

Sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb a szőlőszem, annál édesebb a szőlő, pedig a méret nem befolyásolja az ízt vagy az érettséget (Fotó: Shutterstock)
Sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb a szőlőszem, annál édesebb a szőlő, pedig a méret nem befolyásolja az ízt vagy az érettséget (Fotó: Shutterstock)

Árulkodó színek

Minél sötétebb a gyümölcs színe, annál érettebb. A zöld szőlő akkor érett, ha enyhe sárgás csillogást mutat; a piros szőlő egyenletes piros színt kell, hogy mutasson; a fekete szőlő mély és bársonyos színekkel rendelkezik. Ha a szemek elkezdenek barnulni, az rohadásra utalhat. Arra figyeljünk, hogy ne vásároljunk félig érett szőlőt, mivel a leszedés után már nem érik tovább. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk kóstolót a gyümölcsből.

Leperegnek a szárról

Fajtától függetlenül fontos, hogy a szemek erősen kapaszkodjanak a fürtökhöz, így ne vásároljuk meg azokat a fürtöket, ahol a szemek könnyen leperegnek a szárról. Miután hazavittük a gyümölcsöt, válogassuk le azokat a szemeket, melyek lazán lógnak a fürtökön, és ügyeljünk rá, hogy a lehullott bogyót ne helyezzük az egészségesek közé.

Túl puha, túl ráncos

Az állaga is sokat elárul. A friss szőlők jellemzően sima, telt szemekkel rendelkeznek. Kerüljük azokat a fürtöket, amelyek szemei túl puhák vagy ráncosak, mivel ezek a jelek betegségekre vagy romlásra utalhatnak.

Nem a méret a lényeg!

Sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb a szőlőszem, annál édesebb a szőlő, pedig a méret nem befolyásolja az ízt vagy az érettséget. A kisebb szeműek tipikusan a borszőlők között találhatók, míg a csemegeszőlők általában nagy vagy közepes méretű bogyókkal rendelkeznek.

A zöld szőlő akkor érett, ha enyhe sárgás csillogást mutat; a piros szőlő egyenletes piros színt kell, hogy mutasson; a fekete szőlő mély és bársonyos színekkel rendelkezik (Fotó: Shutterstock)
A zöld szőlő akkor érett, ha enyhe sárgás csillogást mutat; a piros szőlő egyenletes piros színt kell, hogy mutasson; a fekete szőlő mély és bársonyos színekkel rendelkezik (Fotó: Shutterstock)


Hamarabb megromlik

A szőlő esetében is érvényes a szabály, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, mivel a vízzel eltávolítjuk a védő viaszréteget a héjáról, ezáltal gyorsabban elkezdenek rohadni és penészedni. Ha túlságosan szennyezett, és nem szeretnénk a hűtőbe tenni, finoman töröljük át.

Átveszi a szagokat

Ha hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tároljuk, akár 2-3 hétig is elállhat a gyümölcs. A hűtőben könnyen bepárásodhat, ezért mindenképpen tegyük a frissen tartó fiókba. Erős illatú élelmiszerek, például hagymafélék közelébe ne pakoljuk, mert könnyen átveszi a kellemetlen szagokat.

Eláll a fagyasztóban

A szőlőből készíthetünk egy finom, tápláló italt. Bár préselés nélkül elég nehéz kinyerni a mustot, érdemes megpróbálni krumplinyomóval vagy gyümölcscentrifugával. Hűtőben akár egy hétig is tárolhatjuk, de PET-palackba töltve fél évig is eltartható a mélyhűtőben.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.