Ha igazán finom főtt tésztát szeretnénk készíteni, akkor már az előkészítés első lépéseire is különösen figyelni kell. Nem mindegy, például, milyen edényt használunk, ahogyan az sem, mikor tesszük a vízbe a tésztát. De nézzük részletesen, milyen alapvető tanácsokat ad a sztárséf a tökéletes tésztafőzéshez.
Ha azt szeretnénk, hogy a tészta ne tapadjon össze főzés közben, akkor mindig nagyobb méretű edényt válasszunk a főzéshez. Továbbá azt is érdemes tudni, hogy 75 gramm száraztésztából lesz egy adag főtt tészta.
Azért fontos megsózni a főzővizet, mert a főzés során a víz és a só olyan oldatot képez, amely megakadályozza, hogy a tészta elveszítse jellegzetes ízét. Jamie szerint így a tészta a főzés végén kevésbé lesz vizes és unalmas, a belőle készült étel pedig sokkal aromásabbá válik.
Az olasz háziasszonyok alapszabálya az, hogy egy liter tésztavízhez, egy teáskanál sót kell adni. Ennek mennyisége akkor kevesebb, ha a tészta főzővizét felhasználjuk a szószhoz – írja a Freundin.
Ha tésztát főzünk, akkor nem kell az edényre fedőt tenni, legfeljebb az első percekben, amíg a víz felforr, ugyanis ez felgyorsítja a folyamatot, de miután a tészta is a vízbe kerül, már nem kell lefedni a lábast. És még egy fontos tanács Jamie Olivertől: mindig csak akkor tegyük a tésztát az edénybe, ha már forr a víz!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.