Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

Odakozmált? Így kerüld el, hogy soha többé ne égjen le az ebéded

/Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Még ha igazi konyhatündérnek tartod is magad, biztosan előfordult már, hogy főzés vagy sütés közben odaégetted az ételt. Van, hogy időspirálba keveredsz – ehhez elég egy telefonhívás, vagy egy érdekes hír, ami eltereli a figyelmed – és mire észbe kapsz, már megtörtént a baj. Máskor viszont egyszerűen csak nem tartasz be néhány egyszerű szabályt. Mutatjuk, hogyan kerülheted el az ilyen "baleseteket"!

Ha a sütőt használod, mindig figyelj a sütőrács helyére és a sütési időre. Ne tedd csak azért az alsó rácsra az ételt, hogy hamarabb átsüljön, hiszen középen a legjobb a hőkeringés. (Nem véletlenül javasolják a legtöbb receptnél, hogy ezen a szinten süsd meg a húst vagy éppen a süteménytésztát.)
Ezt szem előtt tartva állítsd be a sütési időt az időzítő segítségével, vagy ha ez a funkció nem elérhető a sütődön, akkor csináld úgy, ahogy a nagyid: használd a vekkert! Na jó: a telefonodon is mérheted az időt, valószínűleg az úgyis a kezed ügyében lesz.

A tűzhelyen is könnyen elkerülheted, hogy odakozmáljon az étel, és ott maradj egy koszos serpenyővel, edénnyel. Jim Sonos, a Home Cook World munkatársa szerint semmi sem indokolja, hogy nagyon magas hőfokon főzz bármit is. A közepes hő minden étel elkészítéséhez megfelelő, állítja. Ügyelj arra, hogy az ételt rendszeresen megkeverd, így elkerülheted, hogy a hőmérséklet-különbség miatt odaégjen az étel.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor nem lesz több odakozmált étel és tönkretett edény a konyhádban /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor nem lesz több odakozmált étel és tönkretett edény a konyhádban /Fotó: Illusztráció - Shutterstock

A legjobb az lenne, ha csak minőségi edényeket használnál, amelyek segítik az egyenletes hőelosztást is. Sütés, főzés előtt zsírozd, olajozd át az edényeket, hogy tapadásmentes bevonatot kapjanak – ettől az étel is finomabb lesz.

Az pedig alapszabály, hogy ha gáztűzhelyed van, rendszeresen tisztítsd az égőket!

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, nem lesz több odakozmált étel és tönkretett edény a konyhádban.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.