Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Praktikus

5 praktikus sütőpapír helyettesítő, ha éppen elfogyott az otthoni készleted

Imádjuk a sütőpapírt, hiszen sokoldalú, számos konyhai feladathoz nagy segítség. Nem csak sütésnél vesszük hasznát, hanem például az ételek tárolását, csomagolását is megkönnyíti. Azonban előfordulhat, hogy éppen nincs elegendő mennyiség kéznél. Mutatjuk, mivel helyettesítheted!

Zsiradék és liszt

Kezdjük a legkézenfekvőbb helyettesítővel: a zsiradék és a liszt kombója a sütőpapír tökéletes alternatívája. (Na jó, mosogatás szempontjából nem igazán…) Hogy milyen zsiradékot választasz, a sütni kívánt ételtől és a főzési, étkezési szokásaidtól is függ. Mehet a tepsibe, edénybe zsír, margarin, vaj, kókuszzsír vagy olaj. Ha folyékony tészta kerül a tepsibe, a zsiradék felvitele után hintsd meg liszttel vagy zsemlemorzsával a sütőedényt.

Fontos, hogy csak vékony rétegbe vidd fel az edény oldalára a zsiradékot, mert nehézzé, zsíros ízűvé teheti az ételt, ha túl vastagon kened.

Alufólia

Ha elfogy a sütőpapír, szuper alternatíva az alufólia: hőálló, megfizethető, és szinte biztos, hogy találsz otthon egy gurigával. A lehetőségek végtelenek ezzel a helyettesítővel: jó segítség főzéskor, sütéskor és tárolásra is remek. Fóliával díszítheted a desszerteket; segít megakadályozni, hogy a krém lecsöpögjön. Az alufólia segítségével tisztán tarthatod a sütőt: a formákat, tepsiket akár be is csomagolhatod vele, így elkerülheted, hogy a szennyeződés az edényre égjen.

Az alufólia nem tapadásmentes, így fennáll annak a veszélye, hogy az étel ráragad. Ezt megelőzheted, ha egy kevés olajjal átkened a felületét.

Mivel az alufólia gyorsabban vezeti a hőt, előfordulhat, hogy gyorsabban elkészül az étel, ezzel számolj, amikor főzöl, sütsz.

Alufóliában kínálhatjuk is a süteményt / Fotó: Shutterstock
Alufóliában kínálhatjuk is a süteményt / Fotó: Shutterstock

Pauszpapír

Ha van otthon áttetsző, másoláshoz, műszaki rajhoz, dekoráláshoz használt pauszpapír, máris megvan a sütőpapír „helyettese”. Állaga ugyanis nagyon hasonló a sütőpapírhoz, csak vékonyabb. Használat előtt a pauszpapír mindkét oldalát kend meg olajjal vagy zsírral, vajjal. Nyújthatsz rajta tésztát, és akár együtt is beteheted a sütőbe, de hús alá is kiváló. Egyetlen hátránya, hogy csak 200 fokig hőálló.

Szilikon sütőpapír, sütőlap

Szilikon papírral bátran helyettesíthetjük a sütőpapírt. Ha szilikonnal bevont, elmosható sütőlapot vásárolsz, pénzt takarítasz meg és kíméled a környezeted is: egyszeri beruházás, és sokáig használható. Könnyen tisztítható, kevés helyet foglal. Mivel a szilikonpapír és a szilikon sütőlap felülete is tapadásmentes, nem kell zsiradékot használni sütéskor. Remekül lehet rajta tésztát sodorni, dagasztani.

Amire figyelj: a szilikonos sütőlap vastagabb, mint a sütőpapír, így sokat elnyel a tepsi melegéből. A tespi nem tudja átadni a hőt, ezért a tészta alja nem sül ropogósra, miközben a teteje már aranybarna lehet. Ez különösen a kekszeknél, és az olyan kényes süteményeknél, mint a habcsók, a macaron vagy a babapiskóta lehet probléma.

A színes szilikon sütőlapok jó befektetésnek bizonyulnak / Fotó: Shutterstock
A színes szilikon sütőlapok jó befektetésnek bizonyulnak / Fotó: Shutterstock

Viaszpapír

A viaszpapír mindkét oldalán viaszbevonat van, amely megakadályozza, hogy az étel letapadjon. Emellett nedvességálló és olcsóbb is, mint a sütőpapír, így az ételek higiénikus tároláshoz tökéletes. Mire használhatod? Megakadályozhatod a jégkristályok képződését, ha viaszpapírt teszel közvetlenül a fagylaltra, majd úgy teszed rá a tetőt és teszed be a fagyasztóba. A hűtőszekrény polcait is kibélelheted viaszpapírral, így ha kiömlik az étel, egyszerűen csak kicseréled egy másikra. A viaszpapírban csomagolt sajt tovább friss marad, megóvja az ételeket a kiszáradástól.
Ha azt szeretnéd, hogy ne tapadjon a tészta az asztallaphoz, nyújtáshoz használj viaszpapírt.

Az egyetlen dolog, amire igazából nem jó a viaszpapír, az a sütés, ugyanis nem hőálló. Alacsony az olvadáspontja, és ha túlmelegszik, az olvadó viasz szennyezheti az ételt.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.