Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Praktikus

A vaksütés nem boszorkányság! Így készíts omlós pitetésztát lépésről lépésre

pite, vaksütés
Gyümölcsös piték és kosárkák készítésekor a vaksütés jobb tartást ad az omlós tésztának. Ismerd meg a fortélyait lépésről lépésre!

Ne ijedj meg, nem behunyt szemmel kell ügyeskedned! A vaksütés azt jelenti, hogy a töltelék felkerülése előtt elősütjük a pite alapját, amit közben nehezített takarás rejt. Így biztosan nem marad nyers az alja, és folyósabb krém vagy lédús gyümölcs sem áztatja el.

Csokis-cseresznyés pite vaksütéssel >>>
Csokis-cseresznyés pite vaksütéssel >>>

Pitereceptek >>>

1. A recepted szerint összegyúrt omlós tésztát csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben 30 percig. Ezután nyújtsd ki a piteforma átmérőjénél valamivel nagyobbra, majd béleld ki vele a formát úgy, hogy körben kialakítod a peremet. A tészta alját szurkáld meg villával. Szebb lesz a „kosár”, ha a kibélelt formát félórára a hűtőbe teszed. Ezzel elejét veszed, hogy a tészta sütés közben összezuhanjon a forró sütőben.

2. A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst, esetleg kis kerámiagolyókat vagy újonnan vásárolt kertészeti agyaggranulátumot. A nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen. Süsd a tésztát a recepted szerint előírt hőmérsékleten 10-15 percig, ha a töltelék további sütést igényel, krém és nyers gyümölcs esetén pedig 15-20 percig.

3. Az elősütött tésztáról vedd le a nehezéket a papírral együtt. A pitesúlyt ne dobd ki, mert többször is használható. Tedd el a következő alkalomra egy csavaros üvegben! Képezhetsz egy plusz védőréteget a tésztára, ha lekened tojásfehérjével vagy elkevert tojással, majd visszateszed a sütőbe kb. 1 percre. Ezután már nyugodtan tölthetsz rá bármilyen krémet a gyümölcsréteg alá. Fontos azonban, hogy előtte hagyd teljesen kihűlni az alapot.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.