Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Praktikus

A vaksütés nem boszorkányság! Így készíts omlós pitetésztát lépésről lépésre

pite, vaksütés
Gyümölcsös piték és kosárkák készítésekor a vaksütés jobb tartást ad az omlós tésztának. Ismerd meg a fortélyait lépésről lépésre!

Ne ijedj meg, nem behunyt szemmel kell ügyeskedned! A vaksütés azt jelenti, hogy a töltelék felkerülése előtt elősütjük a pite alapját, amit közben nehezített takarás rejt. Így biztosan nem marad nyers az alja, és folyósabb krém vagy lédús gyümölcs sem áztatja el.

Csokis-cseresznyés pite vaksütéssel >>>
Csokis-cseresznyés pite vaksütéssel >>>

Pitereceptek >>>

1. A recepted szerint összegyúrt omlós tésztát csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben 30 percig. Ezután nyújtsd ki a piteforma átmérőjénél valamivel nagyobbra, majd béleld ki vele a formát úgy, hogy körben kialakítod a peremet. A tészta alját szurkáld meg villával. Szebb lesz a „kosár”, ha a kibélelt formát félórára a hűtőbe teszed. Ezzel elejét veszed, hogy a tészta sütés közben összezuhanjon a forró sütőben.

2. A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst, esetleg kis kerámiagolyókat vagy újonnan vásárolt kertészeti agyaggranulátumot. A nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen. Süsd a tésztát a recepted szerint előírt hőmérsékleten 10-15 percig, ha a töltelék további sütést igényel, krém és nyers gyümölcs esetén pedig 15-20 percig.

3. Az elősütött tésztáról vedd le a nehezéket a papírral együtt. A pitesúlyt ne dobd ki, mert többször is használható. Tedd el a következő alkalomra egy csavaros üvegben! Képezhetsz egy plusz védőréteget a tésztára, ha lekened tojásfehérjével vagy elkevert tojással, majd visszateszed a sütőbe kb. 1 percre. Ezután már nyugodtan tölthetsz rá bármilyen krémet a gyümölcsréteg alá. Fontos azonban, hogy előtte hagyd teljesen kihűlni az alapot.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.