Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Promóció

Így nyűgözd le a rokonokat a karácsonyi főztöddel

Frico sajt
Alig pár hét van hátra karácsonyig, mind izgatottan várjuk, hogy újra együtt legyen a család. Elkezdődtek a végeláthatatlan bevásárlókörutak, a tökéletes ajándékok hajkurászása a kedvenc rokonoknak, kötelező apróságok a ritkábban látott rokonoknak, de egy dologból egyik családtag esetében sem engedünk: mindenkit le szeretnénk nyűgözni a főztünkkel.

Ahogy a legjobb éttermek vezetői is vallják: a főzés a bevásárlással kezdődik. Lehetünk bármilyen profik a konyhában, az ételnek nem lesz „lelke”, ha fűszerekkel kényszerülünk pótolni a közepes minőségű alapanyagok hiányzó zamatát. Nagybetűs íz magából az alapanyagból születhet – az értő ízesítés csupán a természetes aromákat bontakoztatja ki.

Így van ez a sajtoknál is. Azt hinnénk, hogy magától értetődő alapanyag ez a magyar gasztronómiában, amíg meg nem próbálunk gyorsan felsorolni öt eredeti magyar sajtos ételt.

Ugye, hogy nem egyszerű? Talán csak a lángos pattan ki mindenki fejéből, aztán meglepődve ismerjük fel, hogy még a túró is mélyebben gyökerezik a magyar fogásokban. Természetesen ez nem baj, mert a gyakori használat által nemesedett hagyományos összetevőink bármely nemzettel egyenrangúvá teszik a magyar főzési tudományt. Egyetlen hátránya van mindennek: túlságosan megengedőek vagyunk a sajtjaink ízével, minőségével. Megvesszük a megbízhatónak gondolt, megszokott fajta tömbjét, abból is az akcióst, mert jónak érezzük az ízét, amíg nem ismerkedünk meg a minőségi sajtok gazdag ízvilágával.

Szerencsére ma már könnyű dolgunk van, ha ki akarjuk művelni magunkat a minőségi alapanyagok terén. Egy egyszerű szupermarketben is választhatjuk olyan ország termékeit, akiknél az adott alapanyag készítése vált nemzeti hagyománnyá. A sajtkultúra élén Hollandiát vagy Franciaországot találjuk, a holland vagy francia sajtok származási helye már garanciát jelent a magas minőségre. Még tovább növelhetjük ezt a biztonságot, ha olyan nagy múltú márkákat választunk, mint a holland Frico, ami 1898 óta készíti különleges sajtjait. Hollandiában nem létezik egy bizonyos típusú „nemzeti sajt”, mint nálunk a trappista, mert minden célra külön arra nemesített fajtát használnak, magától értetődően. Így biztosan találunk alternatívát, ha a megszokott sajtunkat akarjuk helyettesíteni. A Frico Gouda félkemény állaga miatt ugyanolyan sokrétűen felhasználható, mint a megszokott sajtok, de az elkészült ételek ízeit könnyedén emeli új magasságokba. Legyen az sajttal borított hús vagy sajtos rúd, ne csodálkozz, ha recept után érdeklődő rokonokkal találod szemben magad.

Ráadásul a Frico azoknak is kedveskedik az idei ünnepi szezonban, akik az igazán karakteres sajtokat szeretik: Az Old Dutch Master sajt csak ebben az időszakban lesz kapható a magyar boltokban. Ez a díjnyertes fajta egy igazi különlegesség, a Goudák koronázatlan királya.

Tradicionális recept alapján készül, kizárólag fa polcokon érlelik közel 1 éven keresztül, ezalatt elképesztően komplex ízek fejlődnek ki benne. Az állaga is különleges, a hosszú érlelés alatt apró kristályok keletkeznek benne, így kissé morzsálódik. Csak a fantáziátok szabhat határt, hogy milyen ételekhez használjátok fel!

Tehát a minőségi alapanyag már fél siker, és még főzni is nagyobb élmény akkor, ha tudjuk, valami olyan készül, amivel levehetjük szeretteinket a lábukról. Az örömmel készített fogásokkal sokkal könnyebb elvarázsolni a karácsonyi vendégsereget, csak győzzük fogadni a dicséreteket!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.