Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Promóció

Melyik sörhöz milyen étel passzol?

Roothbeer
Az elmúlt években egy minőségi fejlődés figyelhető meg a magyar sörpiacon, ezt előszeretettel sörforradalomként is emlegetjük. A forradalom mozgatórugói az egyre nagyobb számban megjelenő és egyre jobb söröket készítő hazai kis főzdék valamint a minőségi import sörök.

Amikor sör-étel párosításokról beszélünk, ezekről a valódi sörökről van szó, nem pedig az áruházak polcain tömegszámra megtalálható „se íze, se bűze” löttyökről. A valódi sör sokszínű, izgalmas, karakteres, és ha étel párosításról van szó, felveszi a versenyt a borokkal. Sőt, sok esetben könnyebb a dolgunk, ha sört kell választanunk egy adott ételhez. Nézzük, mit tud a sör:

Szénsav

A sör szénsavas ital. Egy-egy korty sör a falatok közt semlegesíti a nyelvünkre tapadó zsíros vagy nehéz ízeket, így a következő falatot is úgy élvezhetjük, mintha az első volna. A szénsav az aromák felszabadulását is segíti a szájüregben.

Maláta

A malátában hasonló ízeket találhatunk, mint a sült vagy grillezett húsokban és zöldségekben. Ennek az az oka, hogy ugyanazok a kémiai folyamatok zajlanak le a malátakészítés során is, mint a magas hőfokon történő sütésnél. Nevezetesen karamellizáció, és a barna kérget eredményező úgynevezett Maillard reakció. A pörkölés mértékétől függően a sörben is megjelennek, a gabonás, diós, kekszes vagy pirítósra emlékeztető íz jegyek, vagy sötétebb sörök esetén a kávés és étcsokis karakterek. Ez a párhuzam remek kiindulási alap a sör és étel párosításnál.

Komló

A komló keserű íze segít kiegyensúlyozni a nehéz, zsíros ételeket. A különböző féle komlók citrusos, virágos aromái jól harmonizálnak a pikáns, csípős, citrusos fűszerekkel, így a komlóhangsúlyos sörök remekül illenek például az indiai, mexikói vagy a távol-keleti ételekhez.

Élesztő

Egyes élesztőtörzsek az erjedés során különböző észtereket és fenolokat termelnek amelyek valódi fűszerekre, gyümölcsökre hasonlítanak. A bajor búzasörben szegfűszeges, a világos belga sörök borsos míg a fajsúlyosabb apátsági sörök aszalt gyümölcsös ízeket találunk.

Forrás: The Craft of Stone Brewing co.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.