Amikor sör-étel párosításokról beszélünk, ezekről a valódi sörökről van szó, nem pedig az áruházak polcain tömegszámra megtalálható „se íze, se bűze” löttyökről. A valódi sör sokszínű, izgalmas, karakteres, és ha étel párosításról van szó, felveszi a versenyt a borokkal. Sőt, sok esetben könnyebb a dolgunk, ha sört kell választanunk egy adott ételhez. Nézzük, mit tud a sör:
A sör szénsavas ital. Egy-egy korty sör a falatok közt semlegesíti a nyelvünkre tapadó zsíros vagy nehéz ízeket, így a következő falatot is úgy élvezhetjük, mintha az első volna. A szénsav az aromák felszabadulását is segíti a szájüregben.
A malátában hasonló ízeket találhatunk, mint a sült vagy grillezett húsokban és zöldségekben. Ennek az az oka, hogy ugyanazok a kémiai folyamatok zajlanak le a malátakészítés során is, mint a magas hőfokon történő sütésnél. Nevezetesen karamellizáció, és a barna kérget eredményező úgynevezett Maillard reakció. A pörkölés mértékétől függően a sörben is megjelennek, a gabonás, diós, kekszes vagy pirítósra emlékeztető íz jegyek, vagy sötétebb sörök esetén a kávés és étcsokis karakterek. Ez a párhuzam remek kiindulási alap a sör és étel párosításnál.
A komló keserű íze segít kiegyensúlyozni a nehéz, zsíros ételeket. A különböző féle komlók citrusos, virágos aromái jól harmonizálnak a pikáns, csípős, citrusos fűszerekkel, így a komlóhangsúlyos sörök remekül illenek például az indiai, mexikói vagy a távol-keleti ételekhez.
Egyes élesztőtörzsek az erjedés során különböző észtereket és fenolokat termelnek amelyek valódi fűszerekre, gyümölcsökre hasonlítanak. A bajor búzasörben szegfűszeges, a világos belga sörök borsos míg a fajsúlyosabb apátsági sörök aszalt gyümölcsös ízeket találunk.
Forrás: The Craft of Stone Brewing co.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.