Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk géppel. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy a két kezünkkel balról jobbra gömbölyítünk, szaknyelven slájfolunk. Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük, a cukorral megpároljuk kevés citrommal meglocsolva. A pudingot a cukorral az előírásnak megfelelően 4 dl tejjel sűrűre főzzük, majd ha kihűlt, az áfonyával összekeverjük, és kihűtjük a hűtőben.
Az egyik cipót 2 mm vastag téglalapra nyújtjuk, ennek a mérete kb. 30*16 cm. A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 evőkanál áfonyás pudingot, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt, és nem kerül alulra a csíkok vége. Megkenhetjük tojásfehérjével, mert akkor jobban tapad. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek. A kalács két végét összedugjuk, kicsit becsípjük, nehogy szétnyíljon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb, és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojás sárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
2 db kalácska lesz belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.