Előkészítés: Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, 2 evőkanál lisztet belekeverünk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet tálba szitáljuk, a porcukrot, a vaníliás cukrot beleszórjuk. A tojások sárgájával, egy csipet sóval, a citromhéjjal, a rummal, a felfuttatott élesztővel és a maradék langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Közepesen kemény, de nem hólyagos tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen úgy 30 percig kelesztjük. Közben az aszalt szilvát földaraboljuk - egy szemet háromba-négybe vágunk -, a rummal ízesítjük, a fahéjjal, a szegfűszeggel fűszerezzük.
Elkészítés: A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, gömbölyűre formáljuk, és továbbra is letakarva, meleg helyen 20 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán egyenként kb. 35x15 centis téglalappá nyújtjuk a tésztát. Hosszában a közepére egyenletesen szilvát halmozunk, feltekerjük. Ha mindhárom cipó kész, hármas copffonással összefonjuk, és kivajazott tepsire tesszük. Tojássárgájával megkenjük, és 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra, és a kalácsot 35-40 percig sütjük. Előfordulhat, hogy félidőben túlzottan pirulni kezd, ilyenkor borítsunk rá alufóliát. Kihűtjük. Ha kihűlt, a rummal megforrósítjuk a lekvárt, és megkenjük vele a kalácsot. A citromlevet a porcukorral kevergetve kissé megmelegítjük, végül a kalácsra kenjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz megdermedt rajta.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 szelet: 403 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.