Elkészítés: A krumplit sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzöm. Ameddig fő a krumpli, a zsemlemorzsát az olajban 5 dkg cukorral állandó kevergetéssel pirosra pirítom.
A megfőtt krumplit leszűröm, hűtöm, még melegen meghámozom, nyomón áttöröm. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, a tojással, a zsírral és a sóval összegyúrom egy mély keverőtálban. Pihentetem kb. 10 percig, majd lisztes kézzel kb. egyforma tésztákat tépkedek belőle (nem kell nyújtani és darabolni).
Kézzel szétlapogatom, mindegyikbe egész barackot teszek, de előbb fahéjas cukorral meghintem a magház helyét. Összecsippentem, és két tenyérrel gombócot formázok, enyhén lisztezett tálcára sorakoztatom.
Közben bő, sós vizet forralok kb. 4-5 l-es fazékban. A gombócokat (két részletben) a forrásban lévő vízbe teszem, a főzés közben óvatosan alákeverek egyszer-kétszer, hogy ne ragadjanak az edény aljára. Amikor feljöttek a víz felszínére, kb. fél-1 percig még lassan főzöm, szűrővel kiemelem, és a morzsába forgatom.
Tálalásnál a gombócokat porcukorral megszitálom. Ízlés szerint porcukorral és fahéjjal elkevert tejföllel is meglocsolhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.