Elkészítés: A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát 1/2-1/4-1/4 arányban elosztva bucikra formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.
A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére fóliát nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni.
A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, 1/2 cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába.
A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.
Az egyik 1/4 tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, a széleit megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.
Van még nekünk 1/4 rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk 1/2 cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával.
A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.