A szobahőmérsékletű vajat és túrót keverőtálba teszem, robotgéppel összedolgozom, az egynemű masszához hozzáadom a cukrot, a lisztet, a búzadarát és a sót. A tésztát 4 db gombóccá formázom, s külön-külön folpackba csomagolom őket, legalább 1 éjszakát pihentetem a hűtőszekrényben (1 napot is pihenhet).
Másnap összekeverem a töltelék hozzávalóit. Egyesével dolgozom a tésztagombócokkal (minél tovább marad a hűtőben, annál könnyebb vele dolgozni). Igyekszem kézzel minél kevesebbet hozzáérni. Mivel elég ragadós a tészta, ezért két folpack közé teszem a kissé meglisztezett tésztát, és kb. 22-24 cm átmérőjű körré nyújtom, megkenem vékonyan a kakós töltelékkel, majd 12 cikkre vágom (előbb félbe, aztán negyedbe, s minden negyedet három kis cikkre). Ha nagyon ragad a tészta, kevés liszttel könnyíthetjük a munkát.
Egyesével feltekerem a kis tekercseket úgy, hogy minden cikk szélesebb részétől csavarom fel a keskeny csúcsig haladva, majd gyorsan áthelyezem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyanígy járok el a maradék 3 gombóc esetében is - 2 nagy tepsibe belefér.
A tekercseket a tepsiben óvatosan megkenem a tojássárgája-tej keverékével (ügyelni kell, hogy ne folyjon le, mert könnyen odaég), s a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Kb. 20 perc alatt megsülnek. A kakaós töltelék kicsit kifolyik, karamellizálódik, de ez csak emeli az élvezeti értékét!
Még forrón meghintem a vaníliával kevert porcukorral. Rácsra teszem, ha kihűltek, fogyaszthatók.
Megjegyzés
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.