Elkészítés: A húst 5-6 centiméter hosszú, ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, lehetőleg a rostokra merőlegesen vagy rézsútosan.
A füstölt szalonnát szintén csíkokra vágjuk, majd egy lábasban enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük. A sült szalonnát félretesszük. Zsírjában állandó
kavarás mellett aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd kevés vízzel vagy csontlével fölengedjük, és lassú tűzön zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra darabolt húst, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, és gyakori kavargatással addig pároljuk, amíg újfent zsírjára nem pirul. Megint felöntjük kevés vízzel vagy csontlével. (A szakaszos párolás során alakulnak ki a tokány értékes pörzsanyagai, jellegzetes színe és sűrű
leve, szaftja.)
Mikor a hús már majdnem puhára párolódott, ismét zsírjára pirítjuk. Megszórjuk az összemorzsolt kakukkfűvel, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd rozsdabarnára pirítjuk. Felöntjük a fehérborral és egy kevés csontlével, s lassú tűzön készre pároljuk. Végül megkóstoljuk, s
ha szükséges, utánaízesítjük. (Vigyázzunk! A korábban hozzáadott sűrített paradicsom gátolja a hús puhulását.)
A puliszkához 1 liter zubogó vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót, majd folyamatos kavarás mellett lassan csorgassuk bele a negyed kiló kukoricadarát. Lassú tűzön addig kavarjuk, amíg sárga masszává nem sűrűsödik.
Az erdélyi tokányt forrón, előmelegített tálban tálaljuk a puliszkával körítve.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.