Elkészítés: A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 centi átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen, ezért a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok; légkeveréses sütőben 165 fok) kb. 10 perc alatt világosra elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg.
A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A diótölteléket ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet enged.
Egy 26 centi átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát kikenünk margarinnal. Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az elősütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.
Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az előzőekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 fok; légkeveréses sütőben 200 fok) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.