Előkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a langyos tejjel és kevés liszttel, majd meleg helyen kb. 15 percig állni hagyjuk. A szilvát lecsepegtetjük, kimagozzuk.
Elkészítés: A szilvát elkeverjük a cukorral, és közepes lángos kevergetve felforraljuk, majd sűrűre beforraljuk, és a rummal ízesítjük. Félretesszük, kihűtjük. A tojást felverjük. A citromot megmossuk, héját lereszeljük. A tojást, a citromhéjat, a cukrot, fél teáskanál sót, a margarint a kovászhoz adjuk, és alaposan összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha már fényes, nem ragad, és elválik az edény falától (ha van, használjuk a kézi robotgép dagasztóspirálját). Letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A tésztát 8 egyforma darabra szétosztjuk. Ezekből egyenként három egyforma hosszú rudat sodrunk, összefonjuk, és a végeit összenyomjuk. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit, és ráfektetjük a copfokat. Letakarjuk, és további 15 percig kelesztjük. A sütőt 210 fokra (gázsütő 3-4. fokozat) előmelegítjük, és kb. 10 percig sütjük benne a kalácsokat. A hőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) levesszük, és a tésztát még kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A kész kalácsokat vajjal megkenve, a szilvamártással fogyasztjuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
1 adag: 598 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.