Előkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk (ha nem lehet a héját lehúzni, 6-8 másodpercre mártsuk forrásba lévő vízbe, hidegvízzel öblítsük le, így a héja könnyen lehúzható), félbevágjuk, és magját eltávolítjuk. Adagonként egy-egy darabot egyenletes kockára vágunk, és cukorral meghintve hűtőszekrénybe tesszük. A tálaláshoz használt csészéket is hűtőbe helyezzük. A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízbe tesszük, és lassú tűzön addig forraljuk, amíg negyedére be nem forr, ekkor leszűrjük. A citrom levét kipréseljük, és szintén leszűrjük. 1 dl tejszínből habot verünk, a többit az étkezési keményítővel csomómentesre keverjük.
Elkészítés: A félbevágott barackokat kb. 8 dl cukros vízben megfőzzük, a tejszínnel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, cukorral, vaníliás cukorral, citromlével, és a fűszerekből főzött kivonattal ízesítjük. Amikor felforrt a tűzhelyről levesszük, botmixerrel pépesítjük. Vízfürdőben szobahőmérsékletűre (20 °C) hűtjük, hozzákeverjük a likőrt, és hűtőszekrénybe téve tovább hűtjük (6-8 °C). Tálaláskor a kockára vágott cukrozott barackot az előhűtött csészékbe elosztjuk, rámerjük a levest, a tejszínhabból nyomózsák segítségével rózsákat fecskendezünk a tetejére, díszíthetjük citromfűvel, mentalevéllel, néhány szem pirított mandulával. Külön edényben adjuk hozzá a piskótakockát (receptjét lásd külön).
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
1 adag: 317 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.