Előkészítés: Az élesztőt fél kanál cukorral, fél dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk (kovászt készítünk). A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, ráöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, amíg kb. a duplájára dagad.
Elkészítés: A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. A megkelt tésztát az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük, és kicsit kilapogatjuk kézzel. A sonkát ráfektetjük, lehet egészben is, de ha vannak maradék darabkák, törmelékek, akkor azt használjuk erre a célra. Becsomagoljuk a sonkát a tésztába, összenyomkodjuk az illesztéseket, és a formába tesszük. A sütő 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Meleg helyen a tésztát még 8 percet kelesztjük, majd a sütőben 30- 35 percig sütjük. A sütőből kivéve kiborítjuk, pihentetjük pár percet és felszeleteljük. Melegen és hidegen is fogyasztható, tormamártást kínálhatunk mellé.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag mártással: 912 kcal
2024.12.19.
2024.12.18.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.