Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Karamellás-mogyorós körtetorta recept
recept
Mester

Karamellás-mogyorós körtetorta

120 perc
0 adag
Megfizethető
2013. 09. 24.

Elkészítés

Elkészítés: A darált mogyorót és a lisztet tegyük bele egy keverőtálba, majd kezdjük el robotgéppel összekeverni. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, hogy jó morzsalékos legyen. Ekkor adjuk hozzá a porcukrot, majd a tojássárgáját. Keverjük pár percig, majd öntsünk hozzá 1 evőkanál hideg vizet (a vizet apránként öntsük hozzá, mert a tészta állagától függ, hogy pontosan mennyi kell bele). Ezután gyors mozdulatokkal, kézzel gyúrjuk át egy kicsit, majd béleljük ki vele a tortaformát. (Én kézzel lapogattam bele a formába, de akár ki is nyújthatjuk a tésztát, és azután helyezzük bele a formába.) Sütés előtt 60 percre tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

A formában lévő tészta alját böködjük meg egy villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel (pl. babbal, rizzsel...), és helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és távolítsuk el a nehezéket a torta belsejéből, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15-20 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A körtéket hámozzuk meg, majd vágjuk fel cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, hogy ne barnuljon meg.

Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, és állandó keverés mellett karamellizáljuk világos barnára. Ekkor tegyük bele a cikkekre vágott körtét, öntsük hozzá a bort, majd óvatosan keverjük össze. Ezután pár perc alatt pároljuk a körtecikkeket puhára, majd szűrőkanállal óvatosan szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.

Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már szép világosbarna színt kapott, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, majd kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

A teljesen kihűlt tésztába kanalazzuk bele a karamellkrém 2/3 részét, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az előfőzött körtecikkeket botmixerrel pépesítsük (vagy villával alaposan nyomkodjuk össze), majd keverjük hozzá a mascarponés krémhez. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez.

A karamellkrémmel megkent, és teljesen kihűtött tésztába kanalazzuk bele a mascarponés krémet, majd a tetejére helyezzük rá a megpárolt, és szintén teljesen kihűtött körtecikkeket. Ezután a maradék karamellt csorgassuk a körték tetejére. (Ha közben a karamell besűrűsödött, akkor melegítsük fel, de vigyázzunk, nehogy túl melegen csorgassuk a krémre, mert akkor az felolvad.)

Tálalás előtt az elkészült tortát éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Póréhagyma-krémleves
Recept
Egyszerű

Póréhagyma-krémleves

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Rafinált

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti

135 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Joghurtos-majonézes tonhalkrém
Recept
Egyszerű

Joghurtos-majonézes tonhalkrém

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss receptek

Póréhagyma-krémleves recept
Recept
Egyszerű

Póréhagyma-krémleves

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Rafinált

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti

135 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Joghurtos-majonézes tonhalkrém recept
Recept
Egyszerű

Joghurtos-majonézes tonhalkrém

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.