Elkészítése:
1. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A kelkáposztát megtisztítjuk, azaz sérült leveleit eltávolítjuk. Torzsájánál körben bevágjuk, külső, laza leveleit lebontjuk, a levelek vastag, középső erét éles késsel levágjuk-elvékonyítjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe merítjük, 3-5 percig főzzük, majd konyharuhára terítjük őket, és szikkadni hagyjuk. A tömörebb “szívet” a forró vízbe merítjük, majd egyenként leválasztjuk róla a leveleket, és szintén konyharuhára terítjük.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet. A zsemlét alaposan kinyomkodjuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 2 liter űrtartalmú, négyszögletes sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A darált húshoz adjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a zsemlét, a tojást, a száráról lecsipkedett kakukkfű-levélkéket , a provence-i fűszerkeveréket, a paradicsompürét, végül ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, majd jól összedolgozzuk.
4. A sütőedény aljára fektetjük a kellevelek 1/3-át, meghintjük sóval és borssal, majd megkenjük a húsmassza felével és 2 ek. tejföllel. Azután a kellevelek fele, a maradék húsmassza, újabb 2 ek. tejföl, végül a maradék kellevelek következnek. A rakottas tetejét meghintjük sóval és borssal, megkenjük még 2 ek. (összesen 3 dl) tejföllel, és rézsútosan a tetejére fektetjük a szalonnaszeleteket.
5. Szorosan letakarjuk alufóliával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át pároljuk a sütőben. Ezután levesszük róla a fóliát, 200 fokra kapcsolunk, és még 20-25 percig sütjük-pirítjuk. A sütőtálban 10 percig pihentetjük, majd petrezselyemmel díszítve lasagne-szerűen, azaz nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A maradék 2 dl tejfölt felforrósítjuk egy kevés sóval, valamint a chili-porral, és külön tálkában kínáljuk.
Italajánlat: hűs, félszáraz, könnyű fehérbor, vagy rozé
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 560 kcal/2350 kJ
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.