Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madárkák  recept
recept
Mester

Madárkák

120 perc
0 adag
Átlagos
4
2006. 02. 15.

Elkészítés

Elkészítés:
1.) Az 5 dkg élesztőt egy pohárba morzsoljuk, megszórjuk egy csipet cukorral, és ráöntünk kb. 1,5 dl langyos tejet. (ezt a hozzávalókban megadott 4 dl tejből vesszük el). A poharat lefedjük az élesztő papírjával vagy egy kis darab fóliával. Az élesztőt megfuttatjuk.
2.) A lisztet egy keverőtálba tesszük, amibe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a porcukrot, és apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet.
3.) A tésztát kézzel alaposan átgyúrjuk, majd konyhai robotgéppel simára dagasztjuk. Lassan hozzáadagoljuk a megolvasztott langyos vajat, és fényesre gyúrjuk. A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, lefedjük egy párnával, és langyos helyen kb. 45-50 percig minimum duplájára kelesztjük.
4.) Lisztezett gyúródeszkán a megkelt tésztából karvastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából kis rudakat sodrunk, és boggá kötjük.
5.) A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsola-szemmel. (A madárka fejét meg kell kenni egy kis felvert tojással, úgy könnyebben beleragad a mazsola!) A bog másik felét ujjunkkal szétnyomkodjuk, és késsel 2 oldalról bevágjuk, majd farktollakká alakítjuk a tésztát.
6.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a madarakat (egymástól néhány centi távolságra, mivel a madarak a melegben meg fognak nőni), és kissé kelni hagyjuk kb. 10 percig, amíg bemelegszik a sütő.
7.) A madarakat felvert tojással megkenjük, és az előmelegített sütőben, a kislángnál egy kicsit nagyobb lángon kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A kalácsok sikerének titka nem pusztán abban rejlik, hogy gyönyörűek, illatosak, foszlósak és egyben ropogósak, hanem abban is, hogy remekül eltarthatóak. Ha szeretnénk eltenni belőlük ínségesebb időkre (vagy azért, hogy bármikor kedvünkre kényeztethessük vele szüleinket, gyermekeinket, barátainkat), egyszerűen lefagyaszthatjuk őket, és felengedés után is ugyanolyan finomak lesznek, mintha épp akkor sütöttük volna őket. Lekvárral, vajjal, hidegen-langyosan (mert forrón nem szabad kelt tésztát enni!), tejjel, kakaóval vagy teával is kitűnő!

Megjegyzés
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4 / 5

3 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.