Elkészítés: A gőzgombóchoz az élesztőt felfuttatom a cukros tejben, majd a liszthez adom. Hozzáadom a tojások sárgáját, egy leheletnyi sót, és az egészet alaposan kidolgozom. Kicsit pihentetem.
A tésztát hosszú rúddá sodrom, majd félzsemlényi darabokra vágom. A gombócokat kerek lapokká huzogatom, a közepébe teszek egy jó teáskanál lekvárt. Ezután óvatosan összeillesztem a sarkokat, s alaposan elzárom a lekvár útját.
Egy méretes lábasban 2-3 ujjnyi vizet forralok, erre helyezek egy nagyobb szitát, amelybe beleültetem a gombócokat, amelyeket egy kevés olvasztott vajjal bekenek, hogy ha meg is dagadnak a gőzölés alatt, könnyedén szét tudjam szedni őket. Végezetül lefedem a gombócokat, hogy a gőz bent maradjon a lábasban, és negyedóra alatt készre gőzölöm őket.
A vaníliasodóhoz a tejet felteszem melegedni. A vaníliarudat kettévágom, óvatosan a tejbe kaparom a belsejét, majd magát a rudat is a tejbe teszem. Ízlés szerint mézzel vagy cukorral megédesítem a tejet. Mivel a gombócokhoz jön a cukros mák is, így viszonylag kevés cukrot teszek hozzá, adott esetben csak a vaníliarudat. A tojásokat kettészedem, a sárgáját elkeverem kevés hideg tejjel. Amikor már majdnem forr a tej, belekeverem a tejjel elkevert sárgáját, és tovább főzöm, amíg besűrűsödik.
Tálaláskor a gőzgombócokat cukrozott mákkal megszórom, és a vaníliasodóval tálalom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.