Elkészítés: Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
A habból 4 kb. fél cm vastag lapokat sütünk. Amikor halványbarna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb, vízzel pótoljuk). Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet, és hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével vagy vaníliakivonattal, a citromhéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük:
mákos lap
fél adag meggyes krém
mákos lap
fél adag grízes krém
mákos lap
fél adag meggyes krém
mákos lap
Ha nem kerül rá fondant, készen is vagyunk. Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
A fondant borítás előtt a tetejét és az oldalát bevonjuk a grízes krém másik felével, és lehűtjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.