Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes birsalagút recept
recept
Rafinált

Mézes birsalagút

120 perc
0 adag
Megfizethető
3.5
2004. 12. 02.

Elkészítés

Elkészítés: A birsalmát alaposan dörzsölgetve megmossuk, meghámozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk. A gyümölcshúst 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük és fölforraljuk. (Fantasztikus *forralt bor* illat lengi be közben a lakást!) Lefedve, kis lángon kb. 5 percig főzzük (meg szoktam kóstolni, nehogy túlságosan szétfőjön), majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. (Én ki szoktam venni a birsalmát a léből, így hamarabb meghűl.) A levét is megtartjuk!

Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egybeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen sütőpapírral bélelt nagy tepsibe kenjük (gáztepsi), majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 fok) kb. 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd az őzgerincformát ráfektetjük és körülvágjuk. Az így kapott tésztacsík lesz a sütemény talpa. A díszítésre szánt diót a még forró sütőben megpirítjuk. (Én előtte apróra szoktam vágni.)

Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. A puha vajat a gesztenyével, a rummal meg a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük és a nagyobbikat óvatosan (félkör ívben) az őzgerincformába igazítjuk. Ezt követően megtöltjük a birsalmával. A zselatint a gyümölcs leszűrt főzővizébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen fölolvad. Utána a birsalmára merjük, és mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk.

Az őzgerincformát fóliával letakarjuk, hűtőszekrénybe állítjuk, és a süteményt fél napig dermesztjük. Ezután kiborítjuk, a papírt vagy a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. (Természetesen ét tortabevonó is jó.) Végül a durvára vágott pirított dióval megszórjuk.
(A kész birsalagutat is szoktam hűteni egy kicsit.)
Forró vízbe mártott késsel, ujjnyi vastagon szeleteljük. (Ez a férjemre nem érvényes, ő NÉGY ujjnyival indít! :-)))) )

Megjegyzés
Jó tanácsok: A gesztenyekrém *szigetel* is, nemcsak finom! Ne szeleteljük fel előre, mert kiszárad! Becsomagolva a hűtőben 2-3 napig tárolható, ha marad belőle :-))). Birsalma helyett csak a birskörte jó, az ALMA NEM! A család egyik kedvence, de sajnos nem lehet minden évszakban sütni a birsalma miatt! Meg aztán nagyon macerás is, igazi *reggelelkezdedcsinálnihogyesteehessvégrebelőle* recept! Mégis megéri, nekem elhihetitek! A receptet Miltonia, a fotót Moleva76 küldte. Köszönjük! :-)

Recept értékelése

3.5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Tócsnipalacsinta
Recept
Egyszerű

Tócsnipalacsinta

20 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

9 órája

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Friss receptek

Tócsnipalacsinta recept
Recept
Egyszerű

Tócsnipalacsinta

20 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

9 órája

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.