Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk sorban az ugyancsak apróra vágott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üvegesre dinszteltük, hozzászórjuk a borsot, a majoránnát, a csipet oregánot és a pirospaprikát. Felöntjük pár korty vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen oda, és hagyjuk rotyogni vagy 2 percig, majd hozzákeverjük a darált húst. Ekkor sózzuk, és belepréseljük a maradék 3 fokhagymát. Ha kezd rotyogni, belekanalazzuk a paradicsompürét, és kis cukorral megbolondítjuk, majd készre főzzük (kb. 10-15 perc). Én úgy tanultam, ha paradicsompürét használunk, adjunk hozzá pár csipet cukrot a paradicsom savassága miatt. És az ízét is jobban kihozza. De mindvégig kóstoljuk és inkább utána fűszerezzük. :)
A leveles tésztánkat kétfelé vesszük, hogy legyen a piténknek alja és teteje is. Jó vékonyra kinyújtjuk, majd belefektetjük a tapadásmentes formába, ha nincs, akkor olajozzuk ki a formát. Nyomkodjuk meg egy kicsit. A fölösleget vágjuk le. Kanalazzuk bele a húst, jól lapítsuk össze, hogy ne maradjon üreges, majd jöhet a másik tészta a tetejére. Ezt is próbáljuk az előző széléhez egy kicsit hozzányomkodni. A tetejét megkenjük tojással, és akkor tesszük rá a levágott szélekből kinyomott mintákat és azokat is, tojásozzuk meg. Villával szurkáljuk át a tetejét, hogy távozhasson a gőz.
Előmelegített sütőben készre sütjük. Óvatosan, hogy az alja is jól átsüljön a darált hús alatt. Én úgy tettem, hogy vagy 2 percig nagy hőfokon, majd levettem 180-200-ra, és sütöttem tovább.
Ha kész egyből tálalhatjuk is, savanyúsággal vagy salátával, köret nem is szükséges hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.