A szalonnát és 5 gerezd fokhagymát feldaraboltam. A sót, a borsot és a pirospaprikát szárazon összekevertem. Keskeny, hosszú pengéjű késsel a húsba ferdén sűrűn beszúrtam, előbb a fűszerkeverékből, majd 1-1 darabka szalonnát és fokhagymát nyomkodtam a vágatokba. A maradék fűszerkeverékkel kívül is bedörzsöltem a húst, egy-egy darabka rozmaringot dugdostam a vágatokba, a hűtőben pihentettem egy éjszakát.
Másnap sütőtálba daraboltam a vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, a combot ráfektettem, kb. 1 dl felhevített olajjal meglocsoltam, 1 dl bort öntöttem alá. Kevés aprított rozmaringot és 2 gerezd fokhagymát szórtam a zöldségekre.
Fóliával letakartam, előmelegített 200 fokos sütőben toltam. Kb. 15 perc múlva a hőfokot 180 fokra visszavettem, így sütöttem kb. 1 bő órát. A húsba szúrva puhának találtam, a sütőt légkeverésre állítottam, és fedetlen sütöttem-pirítottam tovább, közben egyszer megfordítottam, és többször saját levével locsolgattam, ameddig pirosra sült.
A sütés után fólia alatt kb. 20 percig pihentettem, majd tálaltam.
A körethez kb. 1,3 kg zöldséget (cukkini, sárgarépa, lilahagyma, gomba, kápia paprika) daraboltam, felhevített olajon, a répával kezdve kevergetve a zöldségeket megsütöttem, a sütés végén sóval, rozmaringgal, borssal, kevés ételízesítővel és petrezselyemmel ízesítettem. Közben pár szem burgonyát is sütöttem a körethez.
A hús sütése után visszamaradt pecsenye levét az alatta lévő zöldségekkel együtt kis edénybe öntöttem. Kb. 1 bő evőkanál paradicsompürét adtam hozzá, kevés vízzel összeforraltam, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítettem, pár percig lassan főztem, majd fémszűrőn átpasszíroztam. A felesleges zsiradékot eltávolítottam a tetejéről, tálalásnál a mártást a húshoz és a zöldségkörethez kínáltam.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.