Elkészítés: A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra daraboljuk.
Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is pirulhat. A savanyú káposztát alaposan kimossuk /a szalonnában is bőven van só/, majd ezt is rádobjuk, együtt pároljuk pár percig, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, és lassan főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Közben elkészítjük a kelttészát. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, felfuttatjuk, kevés liszttel kovászt készítünk. Ezután összekeverjük a többi tejjel és liszttel, hozzáadjuk a zsírt is. Jól kidolgozzuk, a cipót kb. 20 percig pihentetjük, majd hüvelykujjnyi vastagságúra lapogatjuk, és fánkszaggatóval 10-12 db pici gombócokat szaggatunk. Jól meggyúrva ezeket a mini cipókat lisztezett deszkán, letakarva, legalább 30 percig meleg helyen pihentetjük.
Ez idő alatt a káposzta is elkészül. Egy fedővel letakarva a levét átszűrjük teflonos vagy öntöttvas lábosba, még egy jó evőkanálnyi zsírt és kb. 1 mokkáskanál sót beleszórva felforraljuk. Legalább egy ujjnyi víz legyen a lábosban, különben túl korán elpárolog a lé, mielőtt a gombócok megfőnének. Lángelosztót feltétlenül tegyünk alá!
Amikor forr a lé, óvatosan belerakjuk a gombócokat, fedővel letakarva 50-60 percig lassan pároljuk. Akkor jó, amikor a víz elfőtt, és a tészta zsírjára sült, finom kopogós-ropogós alja lesz. Ekkor a káposztát rátesszük, és sós vízben főtt krumplival tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.