Elkészítés: 1. A lisztet egy mély tálba szitáljuk, a közepébe fakanállal mélyedést készítünk.
2. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt 1 dl tejben 1 kávéskanál cukorral elkeverjük, a liszt mélyedésébe öntjük. Egy villa segítségével annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk. Letakarjuk, duplájára kelesztjük, kb. 10 perc alatt.
3. Míg az élesztő kel, a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A vajat megolvasztjuk. Ha az élesztő már megkelt, a liszthez adjuk a tojásos keveréket és a sót. Robotgép dagasztókarjával lassú fokozaton összeállítjuk a tésztát, közben 3 részletben hozzáöntjük a vajat, majd a rumot. Ha a tészta már összeállt, a legmagasabb fokozaton dagasztjuk, míg elválik a tál falától és hólyagos lesz. Ez 5-10 perc a gép teljesítményétől függően. Ruhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez fél-1 óra lehet a hely melegétől függően.
4. Ha megkelt a tészta, vastagon lisztezett deszkára borítjuk, mert ragad, a tetejét is meglisztezzük, gyengéden átgyúrjuk, majd 2 cm vastagra kinyomkodjuk, kinyújtjuk. 8 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle, amit lisztezett tálcára teszünk. A leeső széleket összegyúrjuk, majd nyújtjuk és szaggatjuk. A pogácsák tetejét olajjal megkenjük, hogy ki ne száradjon. Fél órát kelesztjük.
5. Az olajat egy nagyobb lábosban feltesszük melegedni, villany 5. fokozat, gáz 3-4. fokozat. Ha már „márványos” az olaj, beleteszünk egy próbadarabot. A pogácsák közepét kissé benyomkodjuk és kihúzgáljuk, olajos felükkel lefelé sütjük először, fedő alatt, ettől lesz szalagos. 1-2 perc sülés után megfordítjuk, és most már fedő nélkül készre sütjük. Vigyázat gyorsan sül! Itatósra szedjük, és porcukorral megszórjuk. Baracklekvárral tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.