Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás pite pudingos töltelékkel recept
recept
Bonyolult

Szilvás pite pudingos töltelékkel

75 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 09. 12.

Elkészítés

Elkészítés: Érdemes a töltelékkel kezdeni, hogy legyen ideje kihűlni.
A szilvát jól megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni, megszórjuk cukorral, fahéjjal, dobunk bele 3-4 szegfűszeget, és öntünk hozzá fél deci vizet. Míg rotyog, kavargatjuk, közben 2 vaníliás pudingport kb. 4 dl vízzel elkeverünk. Akkor öntjük hozzá, ha a szilva megfőtt, kicsit szét is főhet, ki hogy szereti. Ha zavar benne a héja, turmixold össze, én szeretem benne a kisebb-nagyobb darabokat. Hamar besűrűsödik, úgyhogy kavargassuk szorgalmasan, majd kapcsoljuk le gyorsan, és hagyjuk hűlni, míg a tészta készül. Érdemes megkóstoltatni valamelyik konyha körül ólálkodó családtaggal, elég-e bele a cukor és a fahéj. Csak óvatosan, maradjon a sütibe is! :)

Jöhet a tészta. Én rendszerint fogok egy tálat, rádobom a mérlegre, tárázom, és mehet bele a liszt, a sütőpor, csipet só, cukor, vaníliás cukor. Külön-külön is kimérhetjük, és gyúródeszkán is gyúrhatjuk, de a tálban könnyebb összekeverni.

Ha kimértük ezeket, a puha margarint daraboljuk bele, és kezünkkel morzsoljuk össze az egészet jó alaposan. Akkor jó, ha nincsenek benne nagy margarin-darabok. Tegyük bele a 2 tojás sárgáját és a tejfölt, és gyúrjuk össze tésztává. Ne legyen túl kemény, se ragacsos!

Tegyük hűtőbe egy jó negyed órára. Addig akár elmosogathatunk, elpakolhatunk. Egy tepsit kenjünk ki egy kis olajjal vagy egy darabka margarinnal, és lisztezzük ki jó alaposan, ne feledkezzünk meg az oldalairól sem!

A hűtőből kivéve osszuk ketté a tésztát, de az egyik legyen kicsit nagyobb! A nagyobb darabot nyújtsuk nagyobbra, mint a tepsi, hogy a szélére is fel tudjuk húzni. Mehet a lisztezett tepsibe. Töltsük bele a tölteléket (mármint ami megmaradt belőle :) ). Mehet rá a másik lap is tepsi méretűre nyújtva.

Villával szurkáljuk meg a tetejét jó sűrűn, így távozhat a felesleges gőz. Kenjük meg a tetejét tojással. Én a tésztából maradt fehérjével szoktam.
Hamar dugjuk sütőbe, mert türelmetlen a család! Lehet előmelegített a sütő, de nem fontos, hisz úgyis langyos még a töltelék, és felmelegíti. A sütő legyen középmeleg, kb. 180 fokos, vagy nyolcállású kapcsolónál négyes-ötös. Kb. 40 percet sül a süti, leginkább akkor jó, ha szép piros a teteje, de nem ég meg.

Ha kivettük a sütőből, tegyük jól szellőző aljzatra, akár rácsra, akár a gáztűzhely tetejére. Most jön a süti legnehezebb része: mentsük meg attól, hogy forrón kikanalazzuk a tepsiből, ugyanis annyira finom, hogy nagyon nehéz megállni. :)

Ha kicsit langyos, akkor már felvághatjuk, de a legjobb teljesen kihűteni. Örökkévalóság kivárni... :) A tetejét megszórhatjuk picit porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés
A receptet és a fotót Biomokus küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

4 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.