Elkészítés: Érdemes a töltelékkel kezdeni, hogy legyen ideje kihűlni.
A szilvát jól megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni, megszórjuk cukorral, fahéjjal, dobunk bele 3-4 szegfűszeget, és öntünk hozzá fél deci vizet. Míg rotyog, kavargatjuk, közben 2 vaníliás pudingport kb. 4 dl vízzel elkeverünk. Akkor öntjük hozzá, ha a szilva megfőtt, kicsit szét is főhet, ki hogy szereti. Ha zavar benne a héja, turmixold össze, én szeretem benne a kisebb-nagyobb darabokat. Hamar besűrűsödik, úgyhogy kavargassuk szorgalmasan, majd kapcsoljuk le gyorsan, és hagyjuk hűlni, míg a tészta készül. Érdemes megkóstoltatni valamelyik konyha körül ólálkodó családtaggal, elég-e bele a cukor és a fahéj. Csak óvatosan, maradjon a sütibe is! :)
Jöhet a tészta. Én rendszerint fogok egy tálat, rádobom a mérlegre, tárázom, és mehet bele a liszt, a sütőpor, csipet só, cukor, vaníliás cukor. Külön-külön is kimérhetjük, és gyúródeszkán is gyúrhatjuk, de a tálban könnyebb összekeverni.
Ha kimértük ezeket, a puha margarint daraboljuk bele, és kezünkkel morzsoljuk össze az egészet jó alaposan. Akkor jó, ha nincsenek benne nagy margarin-darabok. Tegyük bele a 2 tojás sárgáját és a tejfölt, és gyúrjuk össze tésztává. Ne legyen túl kemény, se ragacsos!
Tegyük hűtőbe egy jó negyed órára. Addig akár elmosogathatunk, elpakolhatunk. Egy tepsit kenjünk ki egy kis olajjal vagy egy darabka margarinnal, és lisztezzük ki jó alaposan, ne feledkezzünk meg az oldalairól sem!
A hűtőből kivéve osszuk ketté a tésztát, de az egyik legyen kicsit nagyobb! A nagyobb darabot nyújtsuk nagyobbra, mint a tepsi, hogy a szélére is fel tudjuk húzni. Mehet a lisztezett tepsibe. Töltsük bele a tölteléket (mármint ami megmaradt belőle :) ). Mehet rá a másik lap is tepsi méretűre nyújtva.
Villával szurkáljuk meg a tetejét jó sűrűn, így távozhat a felesleges gőz. Kenjük meg a tetejét tojással. Én a tésztából maradt fehérjével szoktam.
Hamar dugjuk sütőbe, mert türelmetlen a család! Lehet előmelegített a sütő, de nem fontos, hisz úgyis langyos még a töltelék, és felmelegíti. A sütő legyen középmeleg, kb. 180 fokos, vagy nyolcállású kapcsolónál négyes-ötös. Kb. 40 percet sül a süti, leginkább akkor jó, ha szép piros a teteje, de nem ég meg.
Ha kivettük a sütőből, tegyük jól szellőző aljzatra, akár rácsra, akár a gáztűzhely tetejére. Most jön a süti legnehezebb része: mentsük meg attól, hogy forrón kikanalazzuk a tepsiből, ugyanis annyira finom, hogy nagyon nehéz megállni. :)
Ha kicsit langyos, akkor már felvághatjuk, de a legjobb teljesen kihűteni. Örökkévalóság kivárni... :) A tetejét megszórhatjuk picit porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.