Elkészítés: A kosárkaformákat 1 dkg hideg vajjal vékonyan megkenem, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.
A tésztához a lisztet, a mandulát és a cukrot tálba szitálom, apró kockákban hozzáadom a hideg vajat, valamint egy csipet sóval gazdagítom. Gyorsan elmorzsolom, majd a kissé felvert tojással tésztává állítom össze a hozzávalókat. Enyhén lisztezett konyhai felületen azonnal 2 mm vékony lappá nyújtom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha felmelegszik a tészta, nehéz vele bánni!
A kosárkákkal kiszaggatom, a tésztával óvatosan kibélelem a formákat, majd 1 órára hűtőszekrénybe helyezem, hogy kellően kemény tésztát kapjak.
A légkeveréses sütőt 175 fokra előmelegítem, a hűtőszekrényből kikerült kosárkák alját villával sűrűn megszurkálom, így elkerülhető a tészta felemelkedése sütés közben. 12-15 perc alatt ropogósra sütöm a tésztakosárkákat. Rácson hagyom hűlni, óvatosan kiemelem őket a formából, hogy össze ne törjenek.
Közben elkészítem a tölteléket. A szőlőszemeket félbevágom, ha szükséges, eltávolítom a magjukat. A tejszínt félkemény habbá verem, majd 1-2 perc elteltével belekanalazom a ricottát (vagy a sovány túrót), vaníliás porcukorral édesítem, további 2 percig habosítom.
A krém akár egyszerűen belekanalazható a már kihűlt kosárkákba, de csillagcsőrös habzsákba (vagy csillagcsőrrel ellátott nejlonzacskóba) szedve igazi látványos krémrózsák varázsolhatók a tésztába. Minden kosárka tetejére 1-1 szem szőlőt ültetek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.