Elkészítés: A kosárkaformákat 1 dkg hideg vajjal vékonyan megkenem, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.
A tésztához a lisztet, a mandulát és a cukrot tálba szitálom, apró kockákban hozzáadom a hideg vajat, valamint egy csipet sóval gazdagítom. Gyorsan elmorzsolom, majd a kissé felvert tojással tésztává állítom össze a hozzávalókat. Enyhén lisztezett konyhai felületen azonnal 2 mm vékony lappá nyújtom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha felmelegszik a tészta, nehéz vele bánni!
A kosárkákkal kiszaggatom, a tésztával óvatosan kibélelem a formákat, majd 1 órára hűtőszekrénybe helyezem, hogy kellően kemény tésztát kapjak.
A légkeveréses sütőt 175 fokra előmelegítem, a hűtőszekrényből kikerült kosárkák alját villával sűrűn megszurkálom, így elkerülhető a tészta felemelkedése sütés közben. 12-15 perc alatt ropogósra sütöm a tésztakosárkákat. Rácson hagyom hűlni, óvatosan kiemelem őket a formából, hogy össze ne törjenek.
Közben elkészítem a tölteléket. A szőlőszemeket félbevágom, ha szükséges, eltávolítom a magjukat. A tejszínt félkemény habbá verem, majd 1-2 perc elteltével belekanalazom a ricottát (vagy a sovány túrót), vaníliás porcukorral édesítem, további 2 percig habosítom.
A krém akár egyszerűen belekanalazható a már kihűlt kosárkákba, de csillagcsőrös habzsákba (vagy csillagcsőrrel ellátott nejlonzacskóba) szedve igazi látványos krémrózsák varázsolhatók a tésztába. Minden kosárka tetejére 1-1 szem szőlőt ültetek.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.