Elkészítés: A savanyú káposztát megkóstolom (pont jó), de ha túl savanyú lenne, akkor a felét kimosom vízzel.
Egy lábosban sós vizet forralok, ebbe öntöm a 3 dl rizst, és félig megfőzöm, majd leszűröm, kiöblítem, és egy nagyobb tálba öntöm, ahova a darált marhahúst tettem.
Egy jó nagy lábosban a zsíron a 2 fej apróra vágott hagymát megdinsztelem, a felét kiveszem, és ezt is hozzáadom a darált húshoz.
A hagymára fűszerpaprikát szórok, a káposztának a negyed részét rászórom, erre öntök 1 liter vizet, és visszateszem főni.
A parasztsonkát 1 cm vastagra szeletelem és a káposztára helyezem, erre megint rárakom a következő negyed rész káposztát és most a nem túl vékonyra szeletelt kolbász következik. Ezt is befedem a harmadik negyed rész káposztával. Vízzel feltöltöm a káposzta tetejéig.
A gombócokhoz a darált húst, a félig főtt rizst, a dinsztelt hagymát, a fűszereket (só, bors, kömény, majoránna, reszelt fokhagyma, fűszerpaprika) 1 tojással jól összekeverem, közepes méretű gombócokat formázok, és a káposzta tetejére ültetem. Betakarom az utolsó negyed rész káposztával, az egészet lefedem, és amíg fel nem forr, addig közepes lángon, majd amikor már felforrt, akkor lassú tűznél 1,5-2 órán át főzöm.
1,5-2 óra múlva a gombócokat és a parasztsonkát egy tálba kiszedem, 4 dl tejfölben egy kevés lisztet jól elkeverek, és ezzel besűrítem az egészet. (Mi sok tejföllel szeretjük, mert a tálaláskor még ezen kívül is teszünk rá tejfölt.)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.