Elkészítés: A tönkölybúzalisztet szitáljuk egy nagyobb, lehetőleg keverőtálba. Ízesítsük sóval, adjuk hozzá az összetört kenyér fűszer keveréket, keverjük el benne a szódabikarbónát is, majd még szárazon alaposan keverjük az egészet a liszttel össze. (A keverést legjobb, ha konyhai robotgéppel, a dagasztókar segítségével készítjük.)
Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a joghurtokat és a vizet. A vizet addig adagoljuk hozzá, amíg jól formázható, kemény, de gyúrható tésztát kapunk. Folyamatos keverés közben szórjuk bele a magvakat és keverjük addig, amíg egyenletesen eloszlik a tésztában. Lisztezett deszkán formázzunk belőle cipót. A tetejét vizes késsel két-három csíkban vagy kereszt alakban vágjuk meg, és pihentessük kb. 25 percig. A sütőlemezt - használhatunk egy tepsit is - vékonyan kenjük ki olajjal, s közben a sütőt (villany) melegítsük elő 170 fokra. A cipót helyezzük a sütőlemezre, és tegyük a sütő középső tartójára. Egy vízzel telt magasabb tepsit helyezzünk a sütőbe úgy, hogy az a cipót tartó sütőlemez alá, a sütő legaljára kerüljön (a cipó legyen magasabban).
(Ha légkeveréses villanysütőben sütöd a kenyeret, akkor nem kell előmelegíteni a sütőt, így pénzt, időt és energiát is megtakarítasz!)
Így süssük a kenyeret, légkeveréssel először 170 fokon, majd 15 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 150 fokra, süssük körülbelül 1 óráig, amíg világosbarna lesz a teteje.
Ha kivettük a sütőből, azonnal permetezzük meg kevés vízzel, és csavarjuk egy konyharuhába, majd tegyük olyan helyre, ahol az alsó része is levegőzik, hogy így hűlhessen ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.