Előkészítés: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. Megtisztítjuk, és megmossuk a zöldségeket. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint beáztatjuk-felpuhítjuk.
Elkészítés: A hámozatlan uborka felét felkarikázzuk. A maradékot és a sárgarépát uborkagyalun, hosszában, hajszálvékony szeletekre vágjuk, és csíkokra metéljük. Az uborkát kissé besózzuk, a sárgarépát 2 percre forró, sós vízbe dobjuk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük (blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük. Az erőlevest tökéletesen zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, felforrósítjuk, beletesszük a felpuhított zselatint, és teljes olvadásig kevergetjük benne. Hagyjuk langyosra hűlni, majd az edényt meleg vízfürdőbe állítjuk, hogy az aszpik folyós maradjon. Egy kb. 4 literes tálba 2 liter hideg vizet öntünk, hozzáadunk 15-20 jégkockát. Egy 2,5 l űrtartalmú, kerek hasú fémedénybe 3 merőkanál zselatinos lét öntünk, a jeges vízfürdőbe állítjuk, és lassú mozdulatokkal körbeforgatjuk, hogy az aszpik megkössön az oldalán. Azután a hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni (20 perc). Közben a sonkából 12 db 2 x 4 cm-es rombuszt \"szabunk\", a többit vékony csíkokra metéljük. A kemény tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, 6 fél tojást csillagszerűen az aszpik tetejére fektetünk. A sonkarombuszokat megkenjük az aszpikkal, és a közökbe fektetjük. Az uborkakarikákat belemártjuk az aszpikba, és a forma oldalára \"tapasztjuk\". A tojásra öntünk 2 merőkanál lét, 20 percre ismét betesszük a hűtőbe. A paprikát apróra felkockázzuk, majd az uborka- és répacsíkokkal együtt a megdermedt aszpik tetejére szórjuk. Vágott felükkel fölfelé belenyomkodjuk a maradék 6 fél tojást, befedjük a megmaradt sonkarombuszokkal, végül beszórjuk a sonkacsíkokkal, és a merőkanál hátával szelíden lenyomkodva, hogy lehetőleg ne maradjon buborék benne, ráöntjük a maradék lét. Betakarjuk folpackkal, és 12 órára hidegre tesszük (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!). Tálaláskor a forma belső peremén késheggyel fellazítjuk az aszpikot. Ügyelve, hogy bele ne folyjon a víz, 5 másodpercre meleg vízbe mártjuk a formát, és azonnal lapos tálra borítjuk belőle a művet. Néhány uborkacsíkkal, paprikadarabkával, petrezselyemmel díszítjük. Meleg vízbe mártogatott késsel, tortaszerűen szeleteljük. Pirítós illik hozzá.
Munka: 1 óra 15 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 651 kJ/156 kcal
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.