Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Zöldséges aszpik recept
recept
Rafinált

Zöldséges aszpik

0 perc
8 adag
4
2002. 02. 25.

Elkészítés

Előkészítés: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. Megtisztítjuk, és megmossuk a zöldségeket. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint beáztatjuk-felpuhítjuk.

Elkészítés: A hámozatlan uborka felét felkarikázzuk. A maradékot és a sárgarépát uborkagyalun, hosszában, hajszálvékony szeletekre vágjuk, és csíkokra metéljük. Az uborkát kissé besózzuk, a sárgarépát 2 percre forró, sós vízbe dobjuk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük (blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük. Az erőlevest tökéletesen zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, felforrósítjuk, beletesszük a felpuhított zselatint, és teljes olvadásig kevergetjük benne. Hagyjuk langyosra hűlni, majd az edényt meleg vízfürdőbe állítjuk, hogy az aszpik folyós maradjon. Egy kb. 4 literes tálba 2 liter hideg vizet öntünk, hozzáadunk 15-20 jégkockát. Egy 2,5 l űrtartalmú, kerek hasú fémedénybe 3 merőkanál zselatinos lét öntünk, a jeges vízfürdőbe állítjuk, és lassú mozdulatokkal körbeforgatjuk, hogy az aszpik megkössön az oldalán. Azután a hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni (20 perc). Közben a sonkából 12 db 2 x 4 cm-es rombuszt \"szabunk\", a többit vékony csíkokra metéljük. A kemény tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, 6 fél tojást csillagszerűen az aszpik tetejére fektetünk. A sonkarombuszokat megkenjük az aszpikkal, és a közökbe fektetjük. Az uborkakarikákat belemártjuk az aszpikba, és a forma oldalára \"tapasztjuk\". A tojásra öntünk 2 merőkanál lét, 20 percre ismét betesszük a hűtőbe. A paprikát apróra felkockázzuk, majd az uborka- és répacsíkokkal együtt a megdermedt aszpik tetejére szórjuk. Vágott felükkel fölfelé belenyomkodjuk a maradék 6 fél tojást, befedjük a megmaradt sonkarombuszokkal, végül beszórjuk a sonkacsíkokkal, és a merőkanál hátával szelíden lenyomkodva, hogy lehetőleg ne maradjon buborék benne, ráöntjük a maradék lét. Betakarjuk folpackkal, és 12 órára hidegre tesszük (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!). Tálaláskor a forma belső peremén késheggyel fellazítjuk az aszpikot. Ügyelve, hogy bele ne folyjon a víz, 5 másodpercre meleg vízbe mártjuk a formát, és azonnal lapos tálra borítjuk belőle a művet. Néhány uborkacsíkkal, paprikadarabkával, petrezselyemmel díszítjük. Meleg vízbe mártogatott késsel, tortaszerűen szeleteljük. Pirítós illik hozzá.

Munka: 1 óra 15 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 651 kJ/156 kcal

Megjegyzés
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Recept értékelése

4 / 5

3 értékelés

Ajánljuk még

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.