Előkészítés: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. Megtisztítjuk, és megmossuk a zöldségeket. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint beáztatjuk-felpuhítjuk.
Elkészítés: A hámozatlan uborka felét felkarikázzuk. A maradékot és a sárgarépát uborkagyalun, hosszában, hajszálvékony szeletekre vágjuk, és csíkokra metéljük. Az uborkát kissé besózzuk, a sárgarépát 2 percre forró, sós vízbe dobjuk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük (blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük. Az erőlevest tökéletesen zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, felforrósítjuk, beletesszük a felpuhított zselatint, és teljes olvadásig kevergetjük benne. Hagyjuk langyosra hűlni, majd az edényt meleg vízfürdőbe állítjuk, hogy az aszpik folyós maradjon. Egy kb. 4 literes tálba 2 liter hideg vizet öntünk, hozzáadunk 15-20 jégkockát. Egy 2,5 l űrtartalmú, kerek hasú fémedénybe 3 merőkanál zselatinos lét öntünk, a jeges vízfürdőbe állítjuk, és lassú mozdulatokkal körbeforgatjuk, hogy az aszpik megkössön az oldalán. Azután a hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni (20 perc). Közben a sonkából 12 db 2 x 4 cm-es rombuszt \"szabunk\", a többit vékony csíkokra metéljük. A kemény tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, 6 fél tojást csillagszerűen az aszpik tetejére fektetünk. A sonkarombuszokat megkenjük az aszpikkal, és a közökbe fektetjük. Az uborkakarikákat belemártjuk az aszpikba, és a forma oldalára \"tapasztjuk\". A tojásra öntünk 2 merőkanál lét, 20 percre ismét betesszük a hűtőbe. A paprikát apróra felkockázzuk, majd az uborka- és répacsíkokkal együtt a megdermedt aszpik tetejére szórjuk. Vágott felükkel fölfelé belenyomkodjuk a maradék 6 fél tojást, befedjük a megmaradt sonkarombuszokkal, végül beszórjuk a sonkacsíkokkal, és a merőkanál hátával szelíden lenyomkodva, hogy lehetőleg ne maradjon buborék benne, ráöntjük a maradék lét. Betakarjuk folpackkal, és 12 órára hidegre tesszük (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!). Tálaláskor a forma belső peremén késheggyel fellazítjuk az aszpikot. Ügyelve, hogy bele ne folyjon a víz, 5 másodpercre meleg vízbe mártjuk a formát, és azonnal lapos tálra borítjuk belőle a művet. Néhány uborkacsíkkal, paprikadarabkával, petrezselyemmel díszítjük. Meleg vízbe mártogatott késsel, tortaszerűen szeleteljük. Pirítós illik hozzá.
Munka: 1 óra 15 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 651 kJ/156 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.