Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Bársonyosan lágy, simogatóan édes, mégis ütős. Mi az? Persze hogy a Baileys, mindenki kedvence. Különösen ünnepek környékén vagy a hűvös, hosszú, beszélgetős téli estéken. A nagy klasszikus története most következik.

Kényszerből született a világ egyik legnépszerűbb itala
Kényszerből született a világ egyik legnépszerűbb itala

Télen a forró tejeskávé is megbolondítható az ír likőr-különlegességgel
Télen a forró tejeskávé is megbolondítható az ír likőr-különlegességgel

A különleges ital a huszadik századi technológia eredménye, amely lehetővé tette a tejszín és whisky elegyítését. A Baileys sikertörténete 1974-ben kezdődött, amikor a legnagyobb szeszipari cég írországi képviselete nem tudott mit kezdeni bennragadt whisky-készleteivel.

A Baileys titka nem egyszerűen egy technikai csoda, mellyel lehetővé válik, hogy a palackban lévő kizárólag természetes alapanyagok - az ír whisky, a friss tejszín, a kakaó, kávé és vanília - házasítása tartósnak bizonyuljon, vagyis hogy a tejszín ne csapódjon ki és az összetevők ne váljanak szét, hanem az új íz varázsa is.

A készítéshez felhasznált ír whisky legalább három esztendőt tölt amerikai bourbon tölgyfa hordókban, a tejszín a legfrissebb, különleges, a háztartásokban megszokott tejszínekhez képest kétszer magasabb zsírtartalmú tejtermék.

A krémes, selymes, kávés likőr önmagában is nagyon finom jéggel
A krémes, selymes, kávés likőr önmagában is nagyon finom jéggel

Megdöbbentő, hogy ma már több mint félszázezer tehén Írországban csak azért legel, hogy biztosítsa a megfelelő mennyiségű tejet a nemzeti likőr elkészítéséhez! A tökéletességhez és a tradícióhoz pedig hozzátartozik, hogy a frissen elkészült tejszínt két órán belül használják fel.

Népszerűségét az is jelzi, hogy házilag is gyakran készítjük, sőt süteményekbe is szívesen belekomponáljuk a kávé-whisky-tejszín ízkombinációt. Igaz, ami igaz, karácsonyra tökéletes ajándék a Baileys házi készítésű változata, egyáltalán nem bonyolult, és jó alapanyagokkal dolgozva az eredetileg egészen hasonló likőr sikeredik. Tortakrémeket, süteményeket is gazdagíthatünk ezzel az ír különlegességgel, a különféle pohárkrémeknek, trifle jellegű desszerteknek vagy a tiramisunak sem árthat, ha Baileys-zel kicsit megbolondítjuk!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.