Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Savanyúság nélkül el sem tudod képzelni a vasárnapi ebédet? Ne vegyél bolti terméket, inkább készíts magatoknak saját uborkát. Segítünk négy tuti tippel.

Kígyó vagy szabadföldi?

Kígyónak nevezett, hosszú, sima héjú változatát elsősorban üvegházban termesztik, a lényegesen kisebb, többnyire érdes, rücskös héjút pedig szabadföldön.

Az uborka csak melegben érzi jól magát, már a fagypont körüli hőmérsékletet is nehezen viseli el. A kígyóuborkát – mintegy egy-másfél méter magas – támasztékra felfuttatva lehet csak termeszteni, másik fajtája pedig a talajon fut.

Ez utóbbi termésének színe a haragoszöldtől egészen a sárgás árnyalatokig váltakozhat. A tökfélék családjába tartozó egynyári uborkanövény termése rokonságban áll a tökkel, a dinnyével és a cukkinivel.

Érdekesség: Az uborka eredetileg Észak-Indiából, a Himalája déli lejtőiről származik, ahol állítólag már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Az ókori görögöknél és rómaiaknál sem volt ismeretlen, de Európába csak a középkorban kerül.

Jó tudni!

A kígyóuborka egész évben kapható, de elsősorban friss salátának való. Igaz, e hibátlan külsejű fajtánál a keserű anyagokat nemesítéssel sikerült kivonni, ezzel azonban jellegzetes aromájából is veszített. Míg a kígyóuborka zsenge héja alapos tisztítás után nyugodtan fogyasztható, a szabadföldi fajtát mindig meg kell hámozni.

A szabadföldi fajtáknál időnként előfordul, hogy keserűek, tehát ajánlatos megkóstolnod, mielőtt beleteszed a salátába. Két végén vágj le egy-egy kis darabot, és nyald meg. Amennyiben keserű, mindkét végén kurtítsd meg.

 

 

A savanyúságnak való uborka apró és rücskös, de nem kell meghámozni, csak alaposan megmosni. Csemegeuborkának, vegyes, hordós savanyúságnak lehet eltenni.

A nagyobb fajtákból kovászos uborkát, levest, mártást vagy salátát készíthetsz, de legyalulva le is fagyaszthatod.

Érdekesség: Az uborka egyik legnagyobb előnye, hogy kalóriaszegény, mivel 80 százalékig vízből áll. 10 dkg uborka csak 8 kalóriát tartalmaz. Magas kálium-,kalcium-, foszfor-, vas-, szénhidrát-, fehérje- és vitamintartalma miatt a legegészségesebb zöldségfajták közé tartozik.

Készíts savanyú uborkát!

1. Súrolj!

Az uborkát folyó vízben, közepesen puha kefével alaposan súrold le! Akkor tiszta, ha a héján lévő apró tüskék eltűntek, és semmi piszok sincs rajta.

2. Szurkálj!

Azért, hogy jobban átvegye a fűszerek ízét, az uborkát néhány helyen szurkáld meg! Erre a legalkalmasabb eszköz a háromágú burgonyaszurkáló, a hústű vagy a fogvájó.

3. Fűszerezz!

Klasszikus: bors, mustármag, kapor és kaporvirág, vöröshagyma, babér. Egzotikus: chili, rózsabors, koriander. A sót és a cukrot forrald fel a lével együtt, hogy feloldódjon!

4. Tedd el!

Az alaplé egyben tartósít is. Alapszabály: 2/3 rész víz, 1/3 rész ecet, literenként 1 tk só és 3-4 ek cukor. Forrald fel, forrón öntsd az üvegbe és azonnal zárd le!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.