A finger food (ejtsd fingöfúd, szó szerint: ujj étel) azaz falatka, ujjétek avagy vendégváró annyiban különbözik a többi ételtől, hogy elfogyasztásához nincs szükségünk késre, villára, kanálra, evőpálcikára és hasonló alkalmatosságokra. Elég az ujjainkat használni. Ezen az alapon a világ néhány országában szinte kizárólag finger foodon élnek, hiszen például Indiában gyakorlatilag csak kézzel esznek.
A finger food nagy nemzetközi pereputtyal rendelkező ételfajta, néhány rokon: az hors d''œuvre (ejtsd: ordövr) előétel a franciáknál, tapas (ejtsd: tapasz, falatka) a spanyoloknál, meze Görögországtól Örményországig és az arab világban, zakuszki az oroszoknál. A modern gasztronómia ismeri még az amuse bouche (ejtsd: aműzbus, szó szerinti fordítása a száj öröme), de ide tartozik a kínai dim sum (ejtsd: dimszum), de a sort hosszan lehetne folytatni.
Nézzük - a teljesség igénye nélkül, hiszen a finger food variációk száma gyakorlatilag végtelen -, hogy miket készíthetünk ebben a kategóriában otthon.
Krémek, pástétomok
Padlizsánkrém, tojáskrém, avokádókrém, olajbogyókrémek azaz tapenádok (nagyon ajánljuk), pástétomok, kolbászkrém, körözöttek, sajtkrémek. És az ezekkel megkent, megtöltött, díszített tészták, szendvicsek, falatkák…
Tészták, szendvicsek, falatkák
A sort szintén a végtelenségig lehet folytatni: pirog, pizza, bruschetta, batyuk, chipsek, tekercsek, szendvicsek, pogácsák, táskák, kiflik, stanglik, hasék. Nagy kedvencünk a bruschetta (ejtsd: bruszketta, olasz specialitás: fokhagymás pirítós bazsalikomos paradicsomkockákkal). Kevésbé ismertek talán a vol au vent-ok (ejtsd: vólóvan) vagy a szintén francia canapék (ejtsd: kánápé) vagy például az olasz arancini (ejtsd: áráncsíni, jelentése narancsok, ezek szicíliai rizsgolyók). Húsok, zöldségek, sajtok töltelékként és díszítőként.
Pálcikára tűzve
Sajtok, olívabogyók, kolbászkarikák, jóféle füstölt sonkák - zöldségekkel megbolondítva, vagy akár felkockázott sárgadinnye pármai sonkával.
Ne felejtsük ki a felsorolásból a különféle szószokat, mártogatókat, erre majd egy külön cikkben ki fogunk térni a későbbiekben, olyan nagy témakör önmagában is.
Édességben is lehetünk fingerfoodisták, készíthetünk kekszeket, golyókat, tortácskákat, csókokat, muffinokat, mini réteseket, linzereket, trüffeleket, a sor szintén végtelen, csak legyen elég tálcánk és süteményestálunk otthon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.