Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lehet előétel, de ha többfélét készíthetünk, a teljes szilveszteri menü állhat finger foodból. Nem is kell evőeszközt kitenni, esetleg kis tányérokat és szalvétát előkészíthetünk, tálalással nem kell foglalkozni. Adjunk mellé bólét - és teljes az önkiszolgálás. Így a házigazda is vígan bulizhat.

A finger food (ejtsd fingöfúd, szó szerint: ujj étel) azaz falatka, ujjétek avagy vendégváró annyiban különbözik a többi ételtől, hogy elfogyasztásához nincs szükségünk késre, villára, kanálra, evőpálcikára és hasonló alkalmatosságokra. Elég az ujjainkat használni. Ezen az alapon a világ néhány országában szinte kizárólag finger foodon élnek, hiszen például Indiában gyakorlatilag csak kézzel esznek.

A kézzel evés Indiában praktikus célokat szolgál, és szigorú etikett szerint zajlik, mely azonban régiótól függően eltérő lehet. A mendemondák szerint az egyik Iráni Sah látogatásakor annyira le volt nyűgözve a kézzel való evéstől, hogy egyenesen azzal a hasonlattal élt, hogy késsel és villával enni olyan, mint tolmáccsal szeretkezni.

Halkrémes falatok
Halkrémes falatok

A finger food nagy nemzetközi pereputtyal rendelkező ételfajta, néhány rokon: az hors d''œuvre (ejtsd: ordövr) előétel a franciáknál, tapas (ejtsd: tapasz, falatka) a spanyoloknál, meze Görögországtól Örményországig és az arab világban, zakuszki az oroszoknál. A modern gasztronómia ismeri még az amuse bouche (ejtsd: aműzbus, szó szerinti fordítása a száj öröme), de ide tartozik a kínai dim sum (ejtsd: dimszum), de a sort hosszan lehetne folytatni.

Nézzük - a teljesség igénye nélkül, hiszen a finger food variációk száma gyakorlatilag végtelen -, hogy miket készíthetünk ebben a kategóriában otthon.

Egyszerűen
Egyszerűen

Krémek, pástétomok
Padlizsánkrém, tojáskrém, avokádókrém, olajbogyókrémek azaz tapenádok (nagyon ajánljuk), pástétomok, kolbászkrém, körözöttek, sajtkrémek. És az ezekkel megkent, megtöltött, díszített tészták, szendvicsek, falatkák…

Tészták, szendvicsek, falatkák
A sort szintén a végtelenségig lehet folytatni: pirog, pizza, bruschetta, batyuk, chipsek, tekercsek, szendvicsek, pogácsák, táskák, kiflik, stanglik, hasék. Nagy kedvencünk a bruschetta (ejtsd: bruszketta, olasz specialitás: fokhagymás pirítós bazsalikomos paradicsomkockákkal). Kevésbé ismertek talán a vol au vent-ok (ejtsd: vólóvan) vagy a szintén francia canapék (ejtsd: kánápé) vagy például az olasz arancini (ejtsd: áráncsíni, jelentése narancsok, ezek szicíliai rizsgolyók). Húsok, zöldségek, sajtok töltelékként és díszítőként.

Pálcikára tűzve
Sajtok, olívabogyók, kolbászkarikák, jóféle füstölt sonkák - zöldségekkel megbolondítva, vagy akár felkockázott sárgadinnye pármai sonkával.

Ne felejtsük ki a felsorolásból a különféle szószokat, mártogatókat, erre majd egy külön cikkben ki fogunk térni a későbbiekben, olyan nagy témakör önmagában is.

Édességet is lehet
Édességet is lehet

Édességben is lehetünk fingerfoodisták, készíthetünk kekszeket, golyókat, tortácskákat, csókokat, muffinokat, mini réteseket, linzereket, trüffeleket, a sor szintén végtelen, csak legyen elég tálcánk és süteményestálunk otthon.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.