Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lehet előétel, de ha többfélét készíthetünk, a teljes szilveszteri menü állhat finger foodból. Nem is kell evőeszközt kitenni, esetleg kis tányérokat és szalvétát előkészíthetünk, tálalással nem kell foglalkozni. Adjunk mellé bólét - és teljes az önkiszolgálás. Így a házigazda is vígan bulizhat.

A finger food (ejtsd fingöfúd, szó szerint: ujj étel) azaz falatka, ujjétek avagy vendégváró annyiban különbözik a többi ételtől, hogy elfogyasztásához nincs szükségünk késre, villára, kanálra, evőpálcikára és hasonló alkalmatosságokra. Elég az ujjainkat használni. Ezen az alapon a világ néhány országában szinte kizárólag finger foodon élnek, hiszen például Indiában gyakorlatilag csak kézzel esznek.

A kézzel evés Indiában praktikus célokat szolgál, és szigorú etikett szerint zajlik, mely azonban régiótól függően eltérő lehet. A mendemondák szerint az egyik Iráni Sah látogatásakor annyira le volt nyűgözve a kézzel való evéstől, hogy egyenesen azzal a hasonlattal élt, hogy késsel és villával enni olyan, mint tolmáccsal szeretkezni.

Halkrémes falatok
Halkrémes falatok

A finger food nagy nemzetközi pereputtyal rendelkező ételfajta, néhány rokon: az hors d''œuvre (ejtsd: ordövr) előétel a franciáknál, tapas (ejtsd: tapasz, falatka) a spanyoloknál, meze Görögországtól Örményországig és az arab világban, zakuszki az oroszoknál. A modern gasztronómia ismeri még az amuse bouche (ejtsd: aműzbus, szó szerinti fordítása a száj öröme), de ide tartozik a kínai dim sum (ejtsd: dimszum), de a sort hosszan lehetne folytatni.

Nézzük - a teljesség igénye nélkül, hiszen a finger food variációk száma gyakorlatilag végtelen -, hogy miket készíthetünk ebben a kategóriában otthon.

Egyszerűen
Egyszerűen

Krémek, pástétomok
Padlizsánkrém, tojáskrém, avokádókrém, olajbogyókrémek azaz tapenádok (nagyon ajánljuk), pástétomok, kolbászkrém, körözöttek, sajtkrémek. És az ezekkel megkent, megtöltött, díszített tészták, szendvicsek, falatkák…

Tészták, szendvicsek, falatkák
A sort szintén a végtelenségig lehet folytatni: pirog, pizza, bruschetta, batyuk, chipsek, tekercsek, szendvicsek, pogácsák, táskák, kiflik, stanglik, hasék. Nagy kedvencünk a bruschetta (ejtsd: bruszketta, olasz specialitás: fokhagymás pirítós bazsalikomos paradicsomkockákkal). Kevésbé ismertek talán a vol au vent-ok (ejtsd: vólóvan) vagy a szintén francia canapék (ejtsd: kánápé) vagy például az olasz arancini (ejtsd: áráncsíni, jelentése narancsok, ezek szicíliai rizsgolyók). Húsok, zöldségek, sajtok töltelékként és díszítőként.

Pálcikára tűzve
Sajtok, olívabogyók, kolbászkarikák, jóféle füstölt sonkák - zöldségekkel megbolondítva, vagy akár felkockázott sárgadinnye pármai sonkával.

Ne felejtsük ki a felsorolásból a különféle szószokat, mártogatókat, erre majd egy külön cikkben ki fogunk térni a későbbiekben, olyan nagy témakör önmagában is.

Édességet is lehet
Édességet is lehet

Édességben is lehetünk fingerfoodisták, készíthetünk kekszeket, golyókat, tortácskákat, csókokat, muffinokat, mini réteseket, linzereket, trüffeleket, a sor szintén végtelen, csak legyen elég tálcánk és süteményestálunk otthon.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.