Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sok vidéki családnál ezekben a hetekben szomorú véget ér a disznók sorsa, és ott bizony pompás fogások készülhetnek a friss húsból. De szerencsére nem kell ahhoz disznótor, hogy te is elkészíts néhány laktató fogást: elég egy jó hentes, ahol minden finom alapanyagot beszerezhetsz.

A disznóvágás, a disznótor igazi magyar hagyomány: már honfoglaló őseink is fogyasztottak sertéshúst. Ugyan akkoriban még paprikával nem ízesítették a húsokat, de a bors, a gyömbér, a rozmaring, a sáfrány és a majoranna már használatban volt. Az évszázadok alatt úgy alakult, hogy a disznótorok szezonja november 30-ával kezdődött, ami nem véletlen: a hideg időben a húsok így egész télen kitartottak.

És hogy mit ettek disznóöléskor? Reggelire hagymás sült vért, ebédre frissen sült húst, a nap fénypontja pedig a vacsora volt, amikor húsleves, töltött káposzta, sült hurka és kolbász, no és pecsenye került az asztalra.

Most egy igazi disznótoros étel receptjét hoztuk, amit érdemes elkészíteni, ha szeretnél valamit átvenni a régi hagyományból, vagy egyszerűen csak tartalmas, laktató ételre vágysz.

Tepsis disznótoros rakottas / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Tepsis disznótoros rakottas / Recept és fotó: Vidék íze magazin


Hozzávalók a tepsis disznótoros rakottashoz:

  • 25 dkg sütni való kolbász
  • 25 dkg májas hurka
  • 25 dkg véres hurka
  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy pohár (30-40 dkg) tejföl
  • liszt
  • őrölt pirospaprika
  • zsiradék

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a krumplit, fél centi vastag karikára vágjuk. Hideg vízben kis sóval felrakjuk főni.
  2. Amint felforrt a víz, már le is szűrjük. Egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
  3. Egy kevés paprikás lisztben megforgatjuk. Kizsírozunk egy tűzálló tálat. Beleszórjuk a krumpli felét. Felkarikázzuk a kétféle hurkát és a kolbászt, és a felét egyenletesen rászórjuk a krumplira. Betakarjuk még egy réteg burgonyával, aztán ismét hurka-kolbász jön, végül a tetejét lezárjuk a maradék krumplival.
  4. A tejfölt kikavarjuk egy kis sóval, némi olvasztott zsiradékkal (nagyon jól illik hozzá a szalonnazsír). Rákanalazzuk a rakottas tetejére. Villával kicsit átmozgatjuk a rétegeket, hogy az ízesített tejföl mindenhová eljusson. 170 fokosra melegítjük a sütőt, betoljuk, és körülbelül fél óra alatt jól összesütjük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.