Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mit is lehet kezdeni egy csomag leveles tésztával? Rengeteg mindent. A manapság kapható bolti leveles tészták némelyikével már tényleg finomságokat lehet készíteni. Nem szalonnásodik, hajlamos tisztességesen leválni a zsírpapírról - és még íze is van. A hétköznapi főzést megkönnyítendő érdemes a hűtőben tartani egy adagot ebből a sokoldalú alapanyagból.

Mit készíthetünk belőle?

A leveles tészta tökéletes alapja vendégváró falatoknak, jó partner néhány főétel elkészítésében, de uzsonnát és desszertet is tudunk készíteni a segítségével.

A csíkokra vágott tésztát megszórjuk szezámmaggal vagy sajttal, megcsavarjuk és megsütjük
A csíkokra vágott tésztát megszórjuk szezámmaggal vagy sajttal, megcsavarjuk és megsütjük

Uzsonnának valók

Ezek azok a tipikus partifalatok, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen házibuliról vagy gyerekzsúrról sem. A variációk sora a végtelen. A legegyszerűbb, ha kitekerjük a tésztát, ujjnyi széles, hosszú csíkokra metéljük, megszórjuk kevés sajttal, esetleg fűszerrel, ezután a két végét óvatosan elcsavarjuk, és a született csavaros rudacskát sütőpapíros tepsire fektetjük. Bonyolítható a dolog egy kis párolt póréhagyma bevetésével vagy előre pirított baconszalagokkal.

De főzhetünk külön tölteléket is, és egy kevés kézügyességgel, kellő bátorsággal és egy villával felszerelkezve klassz kis tésztapárnákat gyárthatunk. Szinte bármilyen töltelékkel lehet próbálkozni. Az a lényeg, hogy ne legyen túl leveses a töltelék, mert akkor szétáztatja a tésztát, ami így élvezhetetlen és szalonnás lesz, és emellett még hajlamossá válik a töltelék kiengedésére is.

A kis kifliket és meglepetés falatokat meg is tölthetjük különféle töltelékkel
A kis kifliket és meglepetés falatokat meg is tölthetjük különféle töltelékkel

Húsos töltelékek közül a legkedveltebb talán a virsli, amit vagy teljesen beburkolnak ezzel a tésztával, vagy kecsesen körbetekerik vele. De virsli helyett érdemes kipróbálni kolbásszal vagy egy kis sült baconnel, de jól illik a tésztába egy kevés fasírtra emlékeztető húsmassza is. Ennek az ízesítésénél és az arányok eltalálásánál pedig a határ tényleg a csillagos ég. Mehet bele májpástétom, főtt csirkehús, magyarosra ízesített sertéshús, bármi.

Ha viszont valami vegább dologra vágyunk, akkor ki lehet próbálni a spenótos vagy póréhagymás táskát, esetleg eljátszani a négysajtos tésztabatyu készítésével, illetve az egész tésztát vékony csíkokra metélni, kicsit megcsavargatni, elhabart tojással megkenni, és sóval, szezámmaggal megszórni. Úgy se rossz.

Spenótos töltelék

40 dkg spenót (lehetőleg levelesen fagyasztott és nem krémes) 
20 dkg ricotta 
1 kávéskanál szerecsendió 
só 
A spenótot alaposan lecsöpögtetem, majd elkeverem a ricottával, fűszerezem, sózom. Ha van otthon egy kevés parmezán, abból is reszelek bele.

Hagymás töltelék

2 póréhagyma 
2 vöröshagyma 
2 kávéskanál kakukkfű 
2-3 evőkanál tejföl 
só 
1 fakanálnyi vaj (max. 5 dkg ) 
A pórét vékony karikára, a vöröshagymát halvány félholdakra vágom. A vajon 5-6 percig dinsztelem a hagymákat. Fűszerezem, sózom, majd hozzáadom a tejfölt. Hagyom kihűlni.

A tésztát kigöngyölöm (jobb esetben nyújtom), az alsó felén, kellő távolságban lepakolok egy-egy kupac tölteléket, majd a tészta másik felét ráhajtom. Derelyevágóval felszabdalom, aztán egy villával még jobban összeillesztem a tészta széleit. Sütőpapíros tepsire fektetem a táskákat, elhabart tojással megkenem, és 190 fokon szép színesre sütöm.

Főételre hangolva

A leveles tészta a főételek közül is jó néhány elkészítésben lehet segítségünkre. Eleve a legtöbb angol eredetű szakácskönyvünk bővelkedik a „végy egy csomag leveles tésztát” kezdetű receptekben, de a franciáknál is sok-sok ételhez használják ezt a kész alapanyagot, így például a quiche-hez is.

Kedvünkre variálhatjuk a töltelékeket
Kedvünkre variálhatjuk a töltelékeket

Az arab, a török és a mediterrán világban kedvelt burek vagy börek is könnyedén elkészíthető ezzel a tésztával. Sós sajttal, de darált hússal, kolbásszal is meg lehet tölteni. Ha valami kevésbé húsosra, tejesre vágyunk, akkor cukkinit, padlizsánt, póréhagymát érdemes beletenni.

Cukkinis quiche

1 doboz leveles tészta
1 nagyobb cukkini 
1 kaliforniai paprika 
1 póréhagyma 
15 dkg húsos szalonna 
olívaolaj
1,5 dl főzőtejszín 
3 tojás 
1 teáskanál bazsalikom 
1 teáskanál rozmaring 
1 marék reszelt edami sajt
1 marék reszelt scamorza sajt
5 dkg stilton sajt
Az olívaolajon a bacont lepirítom, a hagymát megpárolom. A karikára vágott cukkinit és a felcsíkozott paprikát hozzáadom, kis vízzel felöntöm. A lángot takarékra veszem, és fedő alatt összepárolom. A tésztát a pités tálban elfektetem, méretre szabom, villával megdöfködöm. A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, bazsalikomot, rozmaringot és egy falat stiltont teszek hozzá. Óvatosan sózom. A cukkiniket szépen elrendezem a tésztán, ráügyeskedem a paprikagerezdeket. A baconös levet hozzáadom a tojásos tejszínhez. A sütőt 190 fokra előmelegítem, majd a tojásos egyveleget ráöntöm egyenletesen a párolt zöldségekre. Sajttal megszórom a tetejét, és betolom a sütőbe. Alapos pirulásig sütöm.

Zöldséggel, hússal vagy gombával töltve remek sós pitét készíthetünk leveles tésztából
Zöldséggel, hússal vagy gombával töltve remek sós pitét készíthetünk leveles tésztából
A Wellington bélszínhez hasonlóan húst is beburkolhatunk vele
A Wellington bélszínhez hasonlóan húst is beburkolhatunk vele

Gyors édesség vagy vendégváró falatok

Desszertnek is nagyon jó a leveles tészta. Ha kevés az idő, vagy biztosra szeretne menni a kezdő háziasszony, nagyon jó szolgálatot tud tenni egy-egy csomagnyi tészta.

A lényeg itt is a töltelék. Lehet cukrot karamellizálni, almadarabokkal gazdagítani, lehet készíteni pudingot, túrókrémet csinálni, vagy csak előszedni a holland kakaós dobozt, esetleg egy jófajta tavalyi lekvárt.

A tészta formázása megint a fantáziánkra van bízva. A sütőpapírral együtt kitekergetett tésztából lehet négyszögeket, háromszögeket vágni.

Ezután már csak tölteni kell a tésztadarabokat, a töltött példányokat sütőpapírra tenni, habart tojással vagy mézzel elkevert tojássárgájával megkenni, és úgy 190 fokon szép aranybarnára sütni.

De lehet piték alapja, sőt rétest is készíthetünk vékonyra nyújtott leveles tésztával.

Csigák, batyuk, kiflik is készülhetnek gyorsan és egyszerűen leveles tésztából
Csigák, batyuk, kiflik is készülhetnek gyorsan és egyszerűen leveles tésztából

Néhány töltelék, amivel érdemes próbálkozni:

Túrós töltelék

25 dkg túró 
8 dkg cukor 
1 tojás 
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1-2 evőkanál búzadara
A túrót kikeverem a cukorral, a tojás sárgájával, hozzáadom a citrom héját. A fehérjét felverem, és óvatosan beleforgatom a keverékbe. Grízzel sűrítem, kicsit hagyom állni, majd megtöltöm vele a tésztát.

Almás töltelék

10 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 citrom héja és leve
3-4 alma
Az almát felkockázom. A cukrot egy lábasban megkaramelizálom, majd beledobom a kockákat, fűszerezem, és egy kicsit hagyom puhulni a gyümölcsöt, miközben folyamatosan kevergetem. Ezután a már méretre szabott tésztákra halmozom az almát, és a tésztába zárom.

Bárhogy is legyen, jó, ha van otthon egy csomagnyi leveles tészta.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.