Már elmondtuk, mekkora öröm számunkra, hogy a Mindmegettén ilyen sokan követitek a 90 napos diétát. Mégpedig azért, mert azt gondoljuk, hogy ez a 3 hónapos kúra egészséges, kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozást jelent ahhoz az étrendhez képest, amit egyébként követünk.
A gyümölcsnapra már adtunk ötleteket, ám kiderült, hogy sokaknak a keményítőnap is nehézségeket rejt. Megpróbálunk segíteni!
A hagyományos étrendben a hús mellé rizs vagy krumpli jár, saláta csak mutatóban kerül kistányérban a főétel mellé. Persze eszünk főzeléket is, de legtöbbször vastagon berántva. Ha otthon nem is, de a menzán csak úszkálnak a borsók a borsófőzelékben.
Pedig… Pedig mennyire jó bekapni néhány szem zsenge borsót, míg pucoljuk? Mennyire jólesik pár karika sárgarépa, amíg a húslevest előkészítjük? A zsenge karalábéról nem is beszélve. És még nem is említettük az édes kukoricát, amiért sorban állunk a strandon, vagy télen a sütőben karamellizálódó sütőtököt. A savanyú káposztát mindannyian megdézsmáljuk jártunkban-keltünkben… Vagyis tulajdonképpen szeretjük a zöldségeket, csak valamiért sokadrendűnek tartjuk. Nem kellene…
A zöldségekben rengeteg rost és vitamin van, legtöbbjük lédús… ezek mind segítik az anyagcserét, olyan táplálékok, amelyeknek örül a szervezet, mert jótékonyan hatnak a működésére.
A diéta lemondás. Minden esetben, hiszen valamit el kell hagyni a megszokottból, hogy változás lehessen. Jelen esetben a húst és a tejtermékeket hagyjuk el látványosan ezen a napon, a többi megoldható fű alatt is…
Amit mindenképpen ehetünk: főzelékek, lecsó, rizottó, zöldségleves, krémlevesek, sült zöldségek, rakott zöldségek. Ha nem akarunk sokat vacakolni, akkor egy kis hajában sült krumpli sok salátával remek.
- A főzelékeket nem a hagyományos módon rántjuk vagy habarjuk, hanem étkezési keménytővel sűrítjük, és elegánsan megfeledkezünk a tejről tejszínről, tejfölről. Van azonban egy ennél sokkal jobb megoldás is. Ízben a legfinomabb, hatásában a legjobb, elkészítésében a legegyszerűbb. A főzelékhez párolt zöldségből egy adaggal (kb. negyedét) kivesszük, pürésítjük, majd visszakeverjük a többi zöldséghez. Zöldfűszer, fűszer, hagyma, fokhagyma tetszőlegesen használható.
- A lecsóból kifelejtjük a húsféléket és a szalonnát, bár rizst tehetünk bele. Csipetkét, tarhonyát és tojást sem használunk… Viszont mehet bele más zöldség… padlizsán, cukkini…és ezeknek köszönhetően változatosan tudjuk elkészíteni. Egyik nap magyarosan, másik nap mediterrán módra…
- A zöldségpörkölt is kiváló megoldás a magyaros ízek kedvelőinek. A hagyományos pörköltalapon hús helyett tetszőleges zöldséget párolunk, majd rizzsel, esetleg főtt krumplival fogyasztjuk. A karfioltól kezdve a cukkinin át szinte bármilyen zöldséget elkészíthetünk így. A paprikás krumplit már ne is említsük. Mindezekhez egy kis savanyúság vagy friss saláta… Kell ennél jobb?
- A zöldségleveseknél és a krémleveseknél tulajdonképpen csak a fantázia szab határt. A fűszerezésen nagyon sok múlik, sűrítőnek vagy levesbetétnek pedig nyugodtan használjunk rizst. A klasszikus ízesítés mellett próbáljuk variálni a zöldfűszereket… Egy kakukkfüves burgonyakrémleves, egy chilis kukoricakrémleves vagy egy kapros karalábékrémleves felüdülés lehet.
Köszönjük a krumplinak, hogy keményítő. Ráadásul olcsó és laktat is. Héjában főzve, petrezselymesen elkészítve, tepsiben sütve mindenképpen alapja lehet a keményítőnap étkezéseinek. Bármilyen fűszer illik hozzá, bármilyen zöldséggel kiváló harmóniában együttműködik. Csak ne süssük olajban, most legalábbis. Nagyon sok zsiradékot szív így magába, amit a 90 napos nem szeret túlzottan.
Ajánljuk a paprikás ízesítés mellett a curryt. Hihetetlenül finom egytálételek készülhetnek krumpli és tetszőleges zöldség, valamint curry kombinációjából. Ha szeretnénk krémesebbé, szószosabbá tenni az ételt, tejtermék helyett használjunk kókusztejet (akár porból készíthetjük, sokkal kiadósabb), rizstejet.
Ő a rizs. Barna vagy szőke, mindegy. Készülhet belőle egyszerű köret, rizottó, vagy a rizses hús mintájára bármilyen egytálétel. Szórhatjuk lecsóba, levesbe, lucskos káposztába, de még desszert is készülhet… ha rizstejben kis kókuszreszelékkel és rizstejjel megfőzzük, ízesítőnek csak édesítőt ajánlunk… meg persze vanília, fahéj, szegfűszeg is mehet bele bátran.
A rizs salátának sem utolsó. Ha pergősre főzzük, és tetszőlegesen nyers vagy párolt zöldséget adunk hozzá máris kész a kiadós saláta. Pici olaj, citrom vagy ecet, zöldfűszerek, mustár, bors… remek ebéd vagy vacsora.
Mindannyiunk kedvence ő: a kukorica. Nem csak csövezik, persze úgy a legjobb. Morzsolva is remek salátába, bármilyen raguba, vagy paradicsommal összekeverve, kis vinaigrette-tel. De ennél sokkal többet tud. A ledarált száraz kukoricából főzzük a puliszkát vagy a polentát. Remek frissen főzve is valamilyen zöldségraguval, de ha hűlni hagyjuk, majd kiszaggatjuk, kis lepénykéket kapunk. Fokhagymás párolt spenóttal vagy rozmaringos paradicsomraguval kisütve ezek a lepénykék mennyeiek.
Keménytő a lencse és a csicseriborsó is… Főzeléknek és ragunak is kiváló mindkettő, de lehet pástétomok, egytálételek alapja is…
Nem csak a nyúl eszik salátát. Bizonyos divatos salátákkal, mint a görög vagy a cézár, már sokan jóban vagyunk, de általánosságban mégis ódzkodunk a salátától. Pedig… rostbomba!
Elsőként a zöldsaláta, a paradicsom, a paprika és az uborka jut eszünkbe, Pedig mehet bele répa, retek (és mogyoró is)! Zeller vagy nyers spenót, halványtó zeller, avokádó, hogy a céklát ne is említsük (akár nyersen, akár főve vagy sütve). Vagy ott van a kínai kel… Ki gondolná, hogy ez a kimondottan olcsó és zsenge zöldség mennyiféle fűszert és párosítást elbír… Tessék kipróbálni!
Kevés vízben megpárolva minden zöldség hozza az ő natúr, finom ízét. Kanálnyi vajon átfogatva egész más élményben lehet részünk. És itt jöhet egy kevés fokhagyma, zöldfűszer ízlés szerint… Esetleg a párolt zöldséget vinaigrette-tel átfogatjuk. Mindenképpen kipróbálandó a párolt zöldbab nyers paradicsommal, maréknyi olajbogyóval, vagy a párolt sárgarépa bazsalikomos szósszal.
Ha nagyon vékonyra szeljük a zöldségeket, átfogatjuk 1-2 kanál olajjal, meghintjük fűszerekkel, majd 10 percre nagyon forró sütőbe tesszük, ropogós és finom zöldségszalmát kapunk. Pici citrommal meglocsolva, egy szép hajában főtt-sült krumplival ízgazdag vacsora.
Nyersen leginkább a nassolósoknak ajánljuk a zöldségeket. Hasábokra vágjuk a zöldségeket (répa, uborka, szárzeller), közben keményítőbarát mártogatósokat készítünk: paradicsom salsa, zöldfűszeres vinaigrette, padlizsánkrém – vagy akár a maradék paprikás krumpli leturmixolva -, és ebbe mártogatjuk a zöldségeket
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.